Kultúra

A tánc fesztiválja: közösség- és közönségépítés

A Tánc – XXIII. Nemzetközi Kortárs Fesztiválon, azaz a tánc fesztiválján, amelyet május helyett augusztus 31-étől szeptember 5-éig rendezünk meg Veszprémben, minden meghívott részt vesz – jelentette be sajtótájékoztatón Vándorfi László, a Pannon Várszínház és a fesztivál igazgatója.

– A fesztivál szerves része az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatnak – folytatta a fesztiváligazgató. – Megszólítottuk az EKF-régióhoz tartozó összes középiskolát és a Pannon Egyetemet is, hogy a tanulóik, hallgatóik látogassák a fesztivál előadásait, mert fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok legyenek a szócsövei, nagykövetei a rendezvénynek. A Rákóczi utca 5. alatti udvarban pedig elindítottunk egy workshopot, amelyen a Pannon Várszínház színészeivel a nonverbális kommunikációt segítünk megérteni, elsajátítani a jelentkezőkkel. A workshop elősegíti a betekintést a kortárstánc műfajába. A családokat, általános iskolásokat a szeptember 5-ei családi napon szeretnénk megszólítani. Várunk mindenkit a Veszprém Arénába, ahol lesz akrobatika, tánc, humor, zene. Ezzel a rendezvényünkkel is segítünk lebontani a falat a kortárstánc és a közönség között.

Vándorfi László elmondta még, hogy a támogatók között az eddiginél is több a helyi és régiós cég, de fontos a város és az EKF támogatása is.

A tánc fesztiválján folytatódik a tavaly elindított staféta: a Magyar Mozgókép Fesztivál után ezen a rendezvényen két, tánccal kapcsolatos filmet is levetítenek. A táncz című animációs film az 1901-ben készült első magyar film fotóiból készült 2021-ben, a száz éve született Jancsó Miklós Szerelmem, Elektra című mozija pedig tele van koreografált mozgásokkal, vizuális szimbólumokkal.


A képen balról jobbra: Schultz Zoltán, a Lovassy László Gimnázium igazgatója, dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, dr. Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kormánybiztosa, Vándorfi László, a Pannon Várszínház és a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál igazgatója, Horváth Csaba, a Forte Társulat és a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál művészeti vezetője, valamint Kárpáti Barbara, a táncfesztivál háziasszonya, a Pannon Várszínház színésznője. Fotó: a szerző

– A fesztivál programja változatlan ahhoz képest, amit a júliusi sajtótájékoztatónkon beharangoztunk – vette át a szót Horváth Csaba, a fesztivál művészeti igazgatója. – Idén tematizáltuk a fesztivál hat napját. A rendezvényt Claudio Stellato és a Laboration Art Company egy-egy előadása teszi nemzetközivé. Előbbi egy besorolhatatlan művész, akinek Work című, erősen maszkulin előadása a valamit létrehozni akarásáról szól. Utóbbi társulat Anna című koreográfiája két nő vallomása a nőiségről.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora és Schulz Zoltán, a Lovassy László Gimnázium igazgatója megköszönték a fesztivál rendezőinek az együttműködési lehetőséget.

– Öröm látni, hogy a megállapodásunknak megfelelően szépen halad a fesztivál nemzetközi branddé való fejlesztése – mondta dr. Navracsics Tibor, az EKF kormánybiztosa. – A kultúra nemcsak kellemes szabadidős tevékenység, hanem közösségépítő, gazdaságélénkítő haszna is van, nem beszélve arról, hogy értelmesebbé, tartalmasabbá teszi az életünket.

A 2021. évi fesztivál zsűrije: Pongor Ildikó, a zsűri elnöke, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, Fuchs Lívia tánctörténész és kritikus, egyetemi docens, Kerekes Blanka fuvolaművész, a Zürichi Zeneművészeti Egyetem docense, a Zürichi Zenei Verseny elnöke, M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező, producer és Hegyeshalmi László festőművész, grafikus. A fesztivál házigazdája idén Kárpáti Barbara, a Pannon Várszínház fiatal színésze.

Minden további információ a tánc fesztiválja honlapján.

A vezető képen pillanatfelvétel a Duda Éva Társulat és a Nemzeti Táncszínház Ramazuri című közös produkciójából. Ezt az előadást láthatja a közönség a Veszprém Arénában szeptember 5-én, vasárnap. Fotó: Gordon Eszter

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago