Szórakozás / Kultúra · 2021.07.30.

A TÁNC Fesztiválja – hagyományt őrizve, cirkuszművészettel gazdagodva

A TÁNC Fesztiválja Kortárs Összművészeti Találkozót 1998 óta rendezik meg Veszprémben. A kezdettől összművészeti szemléletű fesztivált Krámer György koreográfus, a program művészeti vezetője és Vándorfi László színidirektor indította útjára a Petőfi Színház, majd a Pannon Várszínház égisze alatt. 

2020 decemberétől a fesztivál új művészeti vezetője Horváth Csaba, aki táncos, koreográfus, színházrendezői, egyetemi oktatói tapasztalataival, sajátos művészi látásmódjával gazdagítja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával megvalósuló fesztivál 23 éves múltját. 

A TÁNC Fesztiválja programjaira augusztus 31 és szeptember 5 között várják a látogatókat. Folytatva a hagyományokat, idén is fellépnek a magyar kortárs táncművészet kiemelkedő együttesei: a Szegedi Kortárs Balett, a Közép-Európa Táncszínház, a Frenák Pál Társulat, a Duda Éva Társulat és Fehér Ferenc. Bemutatkozási lehetőséget kapnak az új generáció tagjai, részben az Imre Zoltán Program díjazott produkciói és alkotói: Mészáros Máté ,Cuhorka Emese & Molnár Csaba, Egyed Bea, Gera Anita, aVasas Művek – Vasas Erika és Juhász Adél. A már nemzetközileg is ismert és elismert fiatal művészek és együttesek közül a Hodworks, a Gangaray Dance Company, a Góbi Rita Társulat, valamint a Willany Leó Improvizációs Táncszínház lép színpadra.

Új kezdeményezés, hogy a veszprémi Aréna többezres küzdőterén, igazi családi programot ígérve valósul meg a kortárs tánc és a cirkuszművészet találkozása. A látványos, minden korosztályt megszólító előadás fellépői: Méhes Csaba and Brass in the Five, a Fővárosi Nagycirkusz artistái, a Body Trapeze duó és a Duda Éva Társulat a Ramazuri című produkcióival.

A TÁNC Fesztiválja összművészeti jellege továbbra is megmarad. Ennek jegyében lesz látható Gáspár Gábor fotóriporter A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig című kiállítása. A magyar film 120. évfordulójára emlékezve levetítik A táncz – A magyar film születése (1901) című animációs filmet. A Szerelmem, Elektra című filmet Jancsó Miklós 100. születésnapjának tiszteletére mutatják be. A Várkert Bazár produkciójaként láthatja a közönség a Grecsó Fivérek összművészeti estjét. A fesztivál történetében először terveznek fénykiállítást szeptember 2-5. között a Hangvilla kamaratermében Lighthouse 360 fény/videóinstalláció címmel, a Light House művészeinek közreműködésével, Sztojánovits Andrea művészeti vezetése mellett. További újdonság augusztus 23-31 között az ÉLJ! (Értem, Látom, Jelzem). A gesztusnyelv alapú nonverbális kommunikációs foglalkozásokat a Pannon Várszínház Társulatának tagjaival Veszprémben, a Rákóczi u. 5. szám (belső udvar) alatti ’Pannon és Pont’ irodánál tartják, remélve, hogy a fiataloktól az idősekig sikerül megszólítani a az érdeklődőket.

Fotó: atancfesztivalja.hu
A sajtótájékoztatón Horváth Csaba művészeti vezető ismertette a fesztivál programját


[fbcomments]