Közélet

A tanárok a gyerekeink jövőjéért küzdenek

Olyan mértékű a pedagógushiány, hogy az már az oktatás normális működését veszélyezteti. Ha nem kapnak jelentős béremelést a tanárok, akkor annyian hagyják el a pályát, hogy egyszerű gyermekmegőrzővé silányulnak az iskolák. Továbbtanulásra pedig csak a gazdagok gyerekeinek lesz esélyük, akik meg tudják fizetni a magántanárokat – írja a Nyomtass te is!

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint országszerte kiugró mértékű a szakemberhiány az oktatásban. Az iskolák 82 százalékánál van tartós munkaerőhiány. A legrosszabb helyzetben az állami, önkormányzati fenntartású intézmények vannak, de az egyházi vagy alapítványi fenntartású iskolák is komoly nehézségekkel küzdenek. A legtöbb iskolában a diákoknak hosszú ideje több tárgyból nincs szaktanáruk vagy nyelvtanáruk. A tanárok számára törvénnyel tették lehetetlenné, hogy valódi sztrájkot tarthassanak, ezért gondolják egyre többen, hogy polgári engedetlenségi mozgalmat kellene indítaniuk, vagyis egyszerűen megtagadnák az iskolai feladataikat.

Az új kormányban a belügyminisztérium alá sorolták az oktatásügyet. A szakterület új vezetője is gyorsan világossá tette a pedagógusok számára, hogy ne reménykedjenek komolyabb béremelésben. Pintér Sándor belügyminiszter közölte, hogy a következő két évben is csak 10–10 százalékos béremelésre kerülhet sor. Vagyis kevesebbet ígért, mint amennyi a jelenlegi infláció mértéke. Ráadásul ezt is ahhoz kötötte, hogy jön-e pénz az Európai Unióból. Erre pedig egyelőre semmi remény, mert Orbán Viktor nem hajlandó olyan garanciákat adni az uniónak, ami biztosítaná, hogy ne lopják el a beérkező pénzeket. Látva az új kormány hozzáállását, egyre többen készülnek a pálya elhagyására, illetve szeptembertől tömeges és radikális ellenállásra. A tanárok minden lehetséges fórumon elmondják, hogy valójában a gyerekek jövőjéért küzdenek, mert a jelenlegi körülmények között lehetetlen minőségi oktatást nyújtani az iskolákban. Ez a helyzet pedig elvágja a kevés jövedelemből élőket attól, hogy legalább a gyerekeik kitörjenek a szegénységből.

A Nyomtass te is friss számának további témái:

  • Sikertelen a mélyszegénység felszámolása
  • Már 670 helyen nincs háziorvos
  • Éhező rokkantnyugdíjasok
  • 565 000 000 000 forint – ennyit vett el tőlünk Orbán Viktor a múlt héten
  • Megnehezül a betegek útiköltség-térítése

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A legfrissebb lapszám innen tölthető le.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago