Közérzet · 2022.07.09.

A tanárok a gyerekeink jövőjéért küzdenek

Olyan mértékű a pedagógushiány, hogy az már az oktatás normális működését veszélyezteti. Ha nem kapnak jelentős béremelést a tanárok, akkor annyian hagyják el a pályát, hogy egyszerű gyermekmegőrzővé silányulnak az iskolák. Továbbtanulásra pedig csak a gazdagok gyerekeinek lesz esélyük, akik meg tudják fizetni a magántanárokat – írja a Nyomtass te is!

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint országszerte kiugró mértékű a szakemberhiány az oktatásban. Az iskolák 82 százalékánál van tartós munkaerőhiány. A legrosszabb helyzetben az állami, önkormányzati fenntartású intézmények vannak, de az egyházi vagy alapítványi fenntartású iskolák is komoly nehézségekkel küzdenek. A legtöbb iskolában a diákoknak hosszú ideje több tárgyból nincs szaktanáruk vagy nyelvtanáruk. A tanárok számára törvénnyel tették lehetetlenné, hogy valódi sztrájkot tarthassanak, ezért gondolják egyre többen, hogy polgári engedetlenségi mozgalmat kellene indítaniuk, vagyis egyszerűen megtagadnák az iskolai feladataikat.

Az új kormányban a belügyminisztérium alá sorolták az oktatásügyet. A szakterület új vezetője is gyorsan világossá tette a pedagógusok számára, hogy ne reménykedjenek komolyabb béremelésben. Pintér Sándor belügyminiszter közölte, hogy a következő két évben is csak 10–10 százalékos béremelésre kerülhet sor. Vagyis kevesebbet ígért, mint amennyi a jelenlegi infláció mértéke. Ráadásul ezt is ahhoz kötötte, hogy jön-e pénz az Európai Unióból. Erre pedig egyelőre semmi remény, mert Orbán Viktor nem hajlandó olyan garanciákat adni az uniónak, ami biztosítaná, hogy ne lopják el a beérkező pénzeket. Látva az új kormány hozzáállását, egyre többen készülnek a pálya elhagyására, illetve szeptembertől tömeges és radikális ellenállásra. A tanárok minden lehetséges fórumon elmondják, hogy valójában a gyerekek jövőjéért küzdenek, mert a jelenlegi körülmények között lehetetlen minőségi oktatást nyújtani az iskolákban. Ez a helyzet pedig elvágja a kevés jövedelemből élőket attól, hogy legalább a gyerekeik kitörjenek a szegénységből.


A Nyomtass te is friss számának további témái:

  • Sikertelen a mélyszegénység felszámolása
  • Már 670 helyen nincs háziorvos
  • Éhező rokkantnyugdíjasok
  • 565 000 000 000 forint – ennyit vett el tőlünk Orbán Viktor a múlt héten
  • Megnehezül a betegek útiköltség-térítése

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A legfrissebb lapszám innen tölthető le.


[fbcomments]