Categories: Életmód

A SZÉPSÉG – Amikor Taryn durván bekattant

Az ausztrál Taryn Brumfitt arra tette fel az életét, hogy ráébressze sorstársait: rosszul gondolkodnak. A nők 90 százaléka ugyanis elégedetlen önmagával, ami hülyeség, hiszen mindenki szép a maga módján – állítja a világsikert elért dokumentumfilmjében, az Ölelés (Embrace) címűben, amellyel egyfajta testvériséget, szolidaritást hirdet a világ lányai, asszonyai között. Összefogást sürget az abnormális szépségeszmény ellen, ami megkeseríti nem csak a nők, de egész családok életét is.

Az önéletrajzi ihletésű dokumentumfilm a világ sok országában, köztük Németországban vezeti a DVD-bestseller listát. E-mailek ezreivel árasztják el a szerzőt, Taryn Brumfitt egy csapásra híres lett.

Taryn Brumfitt

Lépten-nyomon felismerik, akkor is ha nincs kisminkelve, ha másról nem, akkor a piros szemüvegéről. Ebből is látszik, hogy milyen forró témára tapintott a saját példáján keresztül. Mint a tinédzserek többsége, ő is minden lehetséges diétát kipróbált, hogy lefogyjon, mert dagadtnak érezte magát. De igazából akkor keseredett el, amikor háromgyermekes anyukaként nézett a tükörbe. Tudta, hogy a terhességek által megviselt testen, a megnyúlt izmokon semmilyen fogyókúra nem segíthet. A dokumentumfilmben van egy jelenet, amikor anyaszült meztelenül áll a plasztikai sebész előtt, aki filctollal rajzolja a testére a szükséges korrekciókat, és közben rezzenéstelen arccal beszél: ez a mell lóg, lufi, nincs benne semmi rugalmasság, meg kell emelni. Taryn valójában ekkor kattant be. Hát persze, hogy nem rugózik a melle, amikor legalább 3000 szoptatást kibírt, amíg a három gyermekét táplálta!

„Álltam a színpadon és nem voltam boldog”

„Csillagot érdemelnének a melleim a hollywoodi hírességek sétányán, nem fitymálást!” – gondolta magában és elviharzott a plasztikai sebésztől. Egyenesen egy testedzőterembe ment, mert eldöntötte, hogy majd ő megmutatja ennek a hentesnek, hogy fél év alatt szuper teste lesz a segítsége nélkül is! Aztán csoroghat a nyála! Mindennap keményen edzett. Ha nem edzett, akkor is az edzésre gondolt, vagy arra, hogy mit evett aznap, és mennyit ehet még. Saját bevallása szerint teljesen elhanyagolta a családját, csakis a testére összpontosított és közben boldogtalan volt. Semmi örömet sem érzett. Pedig szépen szerepelt a testépítő versenyen, amin részt vett. Büszke lehetett volna magára. „Álltam csillogó bikiniben a színpadon és nem voltam boldog! Tisztában voltam vele, mibe kerül nekem ennek a szuper formának a megtartása. Rádöbbentem, túl nagy áldozat lenne csak az alakomnak élnem, túl sok munka, túl sok stressz. És mindezt miért? Azért, hogy odajöjjenek hozzám ismeretlenek és azt mondják: „Váú, te vagy a példaképem!” Micsoda? Példakép azért, mert fitneszterembe járok és megfeleztem az ételadagjaimat? Mi ebben az inspiráló?

Elszabadult energiák

„Pár hónap múlva újra úgy néztem ki mint a testépítő verseny előtt. De boldog voltam és szabad!” – nyilatkozta a Brigitte Woman című német női magazinnak. Elmesélte, hogy felrakta internetes közösségi oldalra a bikinis képét, amin szomorú (Before) és a későbbi duci meztelent (After), amin büszkén néz a fényképezőgép lencséjébe. És akkor ping, ping, ping! Beindultak a lájkok, kommentek. Másodpercenként érkeztek a hozzászólások. Egyfolytában hívták telefonon, beszélgetni akartak vele. A tévéhíradók is felkapták a témát, már a csapból is az ő fotói folytak. Basszus, gondolta, de ciki. Mert kapott hideget, meleget. A vitriolos megjegyzések sem maradtak el. Először törölni akarta a profilját, de aztán rájött, akkora pozitív energiát szabadított fel, hogy gyávaság lenne abbahagyni. Ekkor jött a dokumentumfilm ötlete és megcsinálta.

Így lett testépítőből testkép-építő és harcos amazon. Taryn nem akar belenyugodni abba, hogy a társadalom ránk kényszeríthet egyfajta tökéletes test rögeszmét. Így kell kinézni és slussz! Nincs apelláta. Vagy törekszel ezt elérni s akkor sok pénzt keresel, vagy elmehetsz a búsba, leírhatod magad. Megalázó helyzet, hogy nem engednek normálisan élni, nem hagyják megélni minden életkornak a szépségét. A mai társadalomban nem szabad megöregedni. Ha túlsúlyos vagy, netalán öreg vagy, akkor nem kellesz, láb alatt vagy, rossz rád nézni! „Botrány, ahogyan gondolkodik a mai világ! Sok szép emberrel találkoztam, köztük idősekkel, XL-esekkel is, akik külsőleg ugyan nem tökéletesek, de magával ragadó a belső harmóniájuk, a jókedvük, az intelligenciájuk!”– magyarázza.

Az élet túl rövid és túl értékes

Ahogyan a dokumentumfilmjéből is kitűnik, ő már rájött, hogy pár kiló pluszban vagy mínuszban, vagy néhány ránc nem lehet mérvadó. „Sok New York-i modellel készítettem interjút. Isteni testek: hosszú comb, nagy mell, izmos fenék. Mégis boldogtalanok. Egész interjú alatt a hibáikkal voltak elfoglalva, olyan testi gyengeségekkel, amik másnak fel sem tűnnek. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a szépség mulandó. Nehogy már ez határozzon meg bennünket!”

„Az élet túl rövid és túl értékes ahhoz, hogy önmagunk gyűlöletére pazaroljuk!” – üzeni Taryn Brumfitt. Inkább fogjunk össze és merjünk önmagunk lenni, olyanok, amilyenek, de boldogok. Ne hagyjuk magunkat frusztrálni, ne bújjunk el a világ elől, inkább cselekedjünk! Tiltakozzunk a szexista hirdetések, provokációk, idióta elvárások ellen! Az ausztrál dokumentumfilmes szerint ha valami szép, akkor az a nők testvérisége, szolidaritása. Sisterhood, azaz Schwesternschaft.

Bartuc Gabriella

Share
Published by
Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago