Életmód

A párkapcsolat sikere – min múlik? 

Szép dolog a szerelem, de nagy igazság, hogy a hosszú távon működőképes kapcsolatért bizony tenni is kell. Rengeteg dolog segíthet abban, hogy a bensőséges együttlétet megőrizzük, ehhez hoztunk most egy működő megoldást.

Pár-beszéddel a boldogságért

Nem, ezúttal nem egyszerűen a jól működő kommunikáció jelentőségére szeretnénk felhívni a figyelmet. A pár-beszéd az Onlinepszichológus.net blogjából kölcsönzött kifejezés, ahol magát a módszert is megismertük, amit most bemutatunk.

Azt mindannyian tudjuk, hogy gondolni kell arra is, hogy ne csupán éljünk egymás mellett, s húzzuk a közös igát, amit a nyakunkba tett az élet, hanem minőségi időt töltsünk együtt, s valódi tartalommal és kapcsolódással töltsük meg a kapcsolatunkat. Erre egy remek lehetőség a rendszeres pár-beszéd is.

Önismeret nélkül persze nehéz

Szembe kell néznünk azzal, hogy azelőtt, hogy őszintén kapcsolódhassunk másokkal, előtte magunkkal kell ezt megtennünk. A saját magunkkal való őszinteség és önismeret lesz ugyanis az az alap, amely lehetővé teszi, hogy valóban nyithassunk a másik felé. Ez feltétlenül szükséges a valódi megnyíláshoz.

Ez tesz minket alkalmassá arra, hogy felfedezzük és felfedjük önmagunkat a másiknak. Ehhez szükség van arra, hogy ne szégyenkezzünk magunk miatt, illetve érezzük azt a bizalmi keretet is, hogy a párunk kíváncsi is ránk, s elárulhatjuk neki bizonytalanságainkat és félelmeinket is. Ez lesz az alapja a pár-beszédeknek, amiknek köszönhetően mélyülni és fejlődni fog a kapcsolat.

A megvalósításhoz vezető út

Nagyon fontos, hogy a pár-beszédek rendszeresen megvalósuljanak, érdemes konkrét időpontot kitűzni rá. A “Hogy vagy?” kérdéssel elindíthatjuk a beszélgetést, de amíg az egyik beszél, a másik ezúttal hallgat. Pontosabban meghallgat, értőn, figyelemmel, szívvel. 

Ne vágjunk közbe kérdésekkel vagy tanácsokkal, hanem valóban hallgassuk meg a másikat! Az egy-másfél órás alkalmak hetente valósuljanak meg, s benne mindenkinek egyenlő idő jusson, hogy mesélhessen!

Fontos, hogy ilyenkor mindenki magáról beszél, azaz ez nem arra egy lehetőség, hogy elsoroljuk, mi minden rosszat látunk a másikban! A cél, hogy magunkból mutassunk többet, akár az életünkről, a kapcsolatunkról is beszélhetünk persze, de mindig a saját szemszögünkből tegyük ezt!

Mi mindent nyerhetünk a pár-beszédek által?

A pár mindkét tagja sokkal jobban megismeri és megérti a másik felet, hiszen mindenki őszintén feltárta a lelkét, a gondolatait, az érzéseit. A párkapcsolat is fejlődni fog ezáltal, s közben valódi figyelemmel is megajándékozzuk egymást. 

Habár az alapvető cél nem a testi szerelem élénkebbé tétele, ám az intimitás növekedésével, illetve mélyülésével a kapcsolat ezen területén is komoly változásokra számíthatunk. Annak következtében, hogy jobban elfogadjuk egymást, egyszerűbben meg fogunk birkózni azokkal a nehézségekkel is, amelyek még ránk várnak. 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago