Egyéb

A kavicsfogú diadalútja

Csütörtökön dönteni fog a közgyűlés. Aligha kérdéses, hogyan. Mégpedig egy igen fontos ügyben: kavicsfogú álteknősök miniszobrai fogják elözönleni a várost. Na jó, egyelőre csak öten. De elnézve ennek a kétségtelenül nagy tudományos értékkel bíró őskövületnek a diadalútját, ebből még bármi lehet.

A kavicsfogú álteknőst (Plachocelys placodonta) Laczkó Dezsőnek köszönheti a világ. Egy nem túl csinos, ámde egészen ritka jószágról van szó, amelynek néhány példánya itt, a Jeruzsálemhegy környékén lelte halálát valamikor a késő triászban, úgy 230 millió évvel ezelőtt. Maradványaikat Laczkó Dezső fedezte fel, a fellelt csontokat neves tudósok rekonstruálták és amint Pecsics Tibor rajzán látható, ilyennek képzelték el:

Fotó: greenfo.hu

Pont ugyanilyenek sehol máshol nem kerültek elő, ezért valóban különlegesnek számít a mi kavicsfogúnk. Büszkék is vagyunk rá, meg is becsüljük. 2018-ban be is került a települési értéktárba és ugyanebben az évben a Laczkó Dezső Múzeum kabalaállata lett. A képmásával sokféle ajándéktárgy kapható, a plüssjátéktól a kulcstartóig. A Dezsőkének elnevezett csúfocska lény ezeken kedves, szerethető figura képében jelenik meg.

Fotó: ldm.hu

Egy évvel később a közgyűlés jóváhagyta egy köztéri szobor felállítását a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör kezdeményezésére, nagyjából életnagyságban, kőből kifaragva, közadakozásból. A Kiskőrösi ABC mellett felállítandó szobor elkészítésére az egyesület Lugossy László szobrászművészt kérte fel, aki megkezdte a munkát. Az átadásra mostanáig nem került sor, a gyűjtés még folyik. Az egyesület minden támogatást köszönettel fogad a közadakozás keretében. Így fog kinézni:

Fotó: vehir.hu

Őslényünk diadalútja a Sintér-árokban folytatódott, ahol tavaly októberben egy látványos alagútfestményt avattak. A Veszprém Megyei Honismereti Egyesület kezdeményezésének eredményeként a Veszprém helyén egykor hullámzó Thetys-óceán élőlényei „úszkálnak” a falakon, köztük természetesen a kavicsfogú is. A festményt Zsoldos Márton természetfestő és illusztrátor rajza alapján a veszprémi Színvonal Dekor munkatársai, Zsebe Ági közreműködésével, sajátkezűleg festették fel a hatalmas felületre.

Fotó: Bakony-Balaton Geopark

Gondolhatnánk, elég is nekünk ennyi kavicsfogú álteknős, de a történet folytatódik. Hamarosan egy ifjú veszprémi festő, Csík Richárd alkotásaival bővül a teknőskínálat. Róla annyi tudható, hogy a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán, festő szakon diplomázott. Több mint hat évig élt Angliában, majd visszatért a szülővárosába. Itt előbb egy galériában dolgozott, majd a polgármesteri hivatal kulturális referense lett. 2019 októbere óta önkormányzati képviselő a FIDESZ–KDNP színeiben, a Városstratégiai és Városmarketing Bizottság elnöke.

A vehirnek idén májusban úgy nyilatkozott, hogy a műtermében már készen áll az öt bronzszobor, amelyek mindegyike a kavicsfogút ábrázolja valamilyen szerepben. Konkrétan diplomázó egyetemistaként, geográfusként, egy újság olvasójaként, vasutasként és gördeszkásként. Ezek a Pannon Egyetemnél, a Cholnoky-lakótelepen, a megyei könyvtár előtt, a vasútállomáson és a Kálvin parkban lesznek felállítva.

A város és a kézilabdacsapat kabalaállata lehet

Csík Richárd kavicsfogúit a fő tevékenységként idősotthonokat működtető OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Nonprofit Kft. szakértői bírálták el. Ez csak elsőre tűnik furcsának, mivel a honlapjukról kiderül, hogy a köztéren felállítandó képzőművészeti alkotások szakvéleményezését 2021. április elsejétől az OMSZI Nonprofit Kft. végzi. A bírálóbizottság a szobrokat élményszerűnek és szerethetőnek minősítette. Sőt, azt is tudni vélik, hogy „a figurát a város és a kézilabdacsapat kabalaállatává kívánják emelni”.

Na, ugye? Tán még a város címerébe és a zászlajára is felkerül! El lehetne például helyezni egy példányt a városháza aulájában is, polgármesternek öltöztetve. Remélhetőleg, a kézisek kabalafigurájaként annyira azért nem lesz ijesztő, mint a ki tudja, ki által megálmodott, nem tudni, mennyiből elkészíttetett és végül szép csöndben likvidált „őrült viking”, akitől a gyerekeknek rémálmaik voltak.

Mondjuk ki nyíltan: legkevésbé önmagára hasonlít

Bár ahogyan a városi közgyűlés elé terjesztett anyagból kiderül, a kavicsfogú szerethetőségét illetően is  vannak kétségeink. Mondjuk ki nyíltan: legkevésbé önmagára hasonlít. Persze a művészi szabadságba ez bőven belefér, de talán mégse egy rücskös-ragyás tininidzsa teknőcbe oltott erdei manónak kellene kinézni szegénynek. Lehet, hogy az ifjú alkotó jó festő, de szobornia nem lenne muszáj.

Fotó: közgyűlési előterjesztés

Arról nem is beszélve, hogy Veszprémnek van már három miniszobra Kolodko Mihálytól, ami a várost már-már budapesti, Kolodko-rangra emelte. Ezek egy helyi vállalkozó, Török Balázs mecenatúrájának köszönhetően lettek felállítva, az ő tulajdonát képezik, de nagyvonalúan a közösségnek adta azokat, hogy örömünket leljük bennük. Programok szerveződtek köréjük, könyvek szereplőivé váltak, részesei az ünnepeinknek. Ebbe beletrollkodni az öt kavicsfogúval, nem éppen elegáns.

A bírálóbizottság is érezhette ezt, amikor így fogalmazott: „A miniszobroknak előképei vannak, de az a fajta ötletgazdagság, hogy ennyiféle utalás van rajtuk és ennyiféleképpen kapcsolódik a városhoz, egyedivé teszi a koncepciót.” Szerény véleményünk szerint a Kolodko-szobrok sem nélkülözik az ötletgazdagságot és a várossal, Veszprém történelmi múltjával való kapcsolatukat, sőt!

Lesz egy csomó álteknősünk

Az öt kavicsfogút a Közösségfejlesztés Veszprém város településrészein projekt részeként fogják kihelyezni 110 centi magas patinázott műkő szobortalapzatokra. Ezek tervezésének, kivitelezésének és felállításának szerzői díja bruttó 1,6 millió forint, önkormányzati kasszából. A szobrok tervezése, kivitelezése, felavatása és a kapcsolódó játékos programok 3 millió 683 ezer forintot kóstálnak, fedezetét egy TOP pályázati forrás biztosítja.

Na, szóval lesz most már egy csomó álteknősünk, tán még a holdról is látszani fog. Könnyen lehet, hogy Veszprémet 2023-ra a kavicsfogúak városaként fogják jegyezni. Laczkó Dezső munkásságát egy percig sem vitatva, ettől azért nem mindenki boldog. Talán még ő is összevonná a szemöldökét.

Vezető fotó forrása: közgyűlési előterjesztés

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago