Categories: Közélet

A JOG BÉKLYÓJÁBAN – A roncsot csak a tulajdonos kérelmére veszi át a bontó

Valaki „ottfelejt” egy gépkocsit egy félreeső parkolóban. Miért? Benne hagy egy adásvételi szerződést. Miért? Erős macsók állítják a kerekéről a tetejére majd vissza, lelopnak róla ezt-azt, a maradékot ripityára törik. Miért? A hivatal, a terület tulajdonosa hónapok óta vergődik a jogszabályok béklyóiban tehetetlenül. Miért?

A veszprémi Jutas Vitéz Kilátó parkolójában csúfoskodó autóroncs képe már minden létező helyi fórumon megjelent. Utánajártunk, miért nem viszi már el valaki. Kiderült, a helyzet sokkal bonyolultabb annál, minthogy odaálljon egy daruskocsi és eltüntesse az egyre rozogább vaskupacot. A terület tulajdonosa a magyar állam, használója a VERGA Zrt. – a tőlük kapott választ változtatás nélkül adjuk közre. Kétségbeejtő, hogy a jog még egy ilyen nyilvánvaló esetben sem ad eszközt a sértett kezébe, az pedig szinte vicc kategória, hogy a roncsot csak a tulajdonos kérelmére veszi át a bontó. Aki ezt aligha fogja kezdeményezni.

A Házgyári és a Fenyves utca sarkánál lévő parkolóban 2020. szeptember eleje óta áll elhagyottan egy Peugeot 106 típusú, rendszám nélküli személygépkocsi. Az érintett Veszprém 2357/2 hrsz-ú belterületi ingatlan a magyar állam tulajdonában, a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében és a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. használatában van. A VERGA Zrt. célja a parkerdő használatát és a városképet rontó jármű jogszerű elszállíttatása.

Megkeresésünkre a Városüzemeltetési Iroda Közterület Felügyeleti Csoportja arról tájékoztatott, hogy a gépkocsi elszállítása ügyében nem áll módjukban intézkedni, mivel a terület magánterületnek minősül.

Az ügyben az ősz folyamán jogsértés híján feljelentést nem tettünk, viszont a problémát jeleztük a rendőrség számára, kérve a szükséges intézkedés megtételét. Megküldtük az autóban talált adásvételi szerződés másolatát, amin megtalálhatók az autó adatai és a tulajdonos személye. A Veszprémi Rendőrkapitányság újbóli adatkérő megkeresésünket az adatkezelői jogosultság hiányában elutasította.

Az eltelt hónapok során az autót teljesen összetörték, a jármű vélhetően már hulladéknak minősül.

A későbbi bonyodalmak elkerülése érdekében az elszállítást megelőzően felszólítással kívánunk élni a tulajdonos irányába. Jelenleg a Veszprémi Járási Hivatal Kormányablak Osztály adatszolgáltatására várunk. A felszólítás a jelenlegi tulajdonos adatainak ismeretében tehető meg. Amennyiben a felszólítás nem vezet eredményre, akkor a VERGA Zrt.-nek kell gondoskodnia az elszállíttatásról. A helyzetet bonyolítja, hogy információink szerint az autóbontó csak a tulajdonos kérelmére veszi át a roncsot. Az elszállíttatás költsége valószínűsíthetően százezres nagyságrendű lesz. A követelés érvényesítése, amennyiben behajtásra kerül sor, nem sok sikerrel kecsegtet.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago