Közérzet · 2021.02.16.

A JOG BÉKLYÓJÁBAN – A roncsot csak a tulajdonos kérelmére veszi át a bontó

Valaki „ottfelejt” egy gépkocsit egy félreeső parkolóban. Miért? Benne hagy egy adásvételi szerződést. Miért? Erős macsók állítják a kerekéről a tetejére majd vissza, lelopnak róla ezt-azt, a maradékot ripityára törik. Miért? A hivatal, a terület tulajdonosa hónapok óta vergődik a jogszabályok béklyóiban tehetetlenül. Miért?

A veszprémi Jutas Vitéz Kilátó parkolójában csúfoskodó autóroncs képe már minden létező helyi fórumon megjelent. Utánajártunk, miért nem viszi már el valaki. Kiderült, a helyzet sokkal bonyolultabb annál, minthogy odaálljon egy daruskocsi és eltüntesse az egyre rozogább vaskupacot. A terület tulajdonosa a magyar állam, használója a VERGA Zrt. – a tőlük kapott választ változtatás nélkül adjuk közre. Kétségbeejtő, hogy a jog még egy ilyen nyilvánvaló esetben sem ad eszközt a sértett kezébe, az pedig szinte vicc kategória, hogy a roncsot csak a tulajdonos kérelmére veszi át a bontó. Aki ezt aligha fogja kezdeményezni.


A Házgyári és a Fenyves utca sarkánál lévő parkolóban 2020. szeptember eleje óta áll elhagyottan egy Peugeot 106 típusú, rendszám nélküli személygépkocsi. Az érintett Veszprém 2357/2 hrsz-ú belterületi ingatlan a magyar állam tulajdonában, a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében és a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. használatában van. A VERGA Zrt. célja a parkerdő használatát és a városképet rontó jármű jogszerű elszállíttatása.

Megkeresésünkre a Városüzemeltetési Iroda Közterület Felügyeleti Csoportja arról tájékoztatott, hogy a gépkocsi elszállítása ügyében nem áll módjukban intézkedni, mivel a terület magánterületnek minősül.

Az ügyben az ősz folyamán jogsértés híján feljelentést nem tettünk, viszont a problémát jeleztük a rendőrség számára, kérve a szükséges intézkedés megtételét. Megküldtük az autóban talált adásvételi szerződés másolatát, amin megtalálhatók az autó adatai és a tulajdonos személye. A Veszprémi Rendőrkapitányság újbóli adatkérő megkeresésünket az adatkezelői jogosultság hiányában elutasította.

Az eltelt hónapok során az autót teljesen összetörték, a jármű vélhetően már hulladéknak minősül.

A későbbi bonyodalmak elkerülése érdekében az elszállítást megelőzően felszólítással kívánunk élni a tulajdonos irányába. Jelenleg a Veszprémi Járási Hivatal Kormányablak Osztály adatszolgáltatására várunk. A felszólítás a jelenlegi tulajdonos adatainak ismeretében tehető meg. Amennyiben a felszólítás nem vezet eredményre, akkor a VERGA Zrt.-nek kell gondoskodnia az elszállíttatásról. A helyzetet bonyolítja, hogy információink szerint az autóbontó csak a tulajdonos kérelmére veszi át a roncsot. Az elszállíttatás költsége valószínűsíthetően százezres nagyságrendű lesz. A követelés érvényesítése, amennyiben behajtásra kerül sor, nem sok sikerrel kecsegtet.

etűd1

etűd2

etűd3


[fbcomments]