Categories: Közélet

A HANG – Gyermekeink, unokáink jövője a tét!

Idén áprilisban jelentek meg a médiában az első hírek az iskolába lépéshez szükséges fejlettségi szint megállapítására irányuló és eddig a pedagógiai szakszolgálatok jogkörébe tartozó szakértői vizsgálatok protokolljának átalakításáról, s a köznevelési törvény módosítását a Magyar Országgyűlés július 12-én szavazta meg.

Azóta eltelt több mint három hónap, és még mindig semmit sem lehet tudni a jövőbeni vizsgálatok pontos menetéről. Ez az információhiány mind az érintett szülőket, mind az eddig ezzel foglalkozó szakembereket bizonytalanságban tartja, és ellehetetleníti a szakmai tervezést, munkaszervezést, ezzel veszélyeztetve az érintett gyermekek megfelelő felmérését. Amellett, hogy a majdani bizottság kiléte aktuálisan nem ismert, a mai napig nem tudjuk például, hogy milyen tesztek/eljárások alapján kísérelik majd meg megállapítani azt, hogy a gyermek iskolaérett-e.

A mai napig 755(!) pszichológus csatlakozott hivatalosan is ahhoz a nyílt levélhez, amelyet Kásler Miklós miniszter és Bódis József államtitkár uraknak tervez kézbesíteni a petíciót indító két pszichológus. Most ön is segíthet nekik abban, hogy megmutassák az ügy mögötti társadalmi támogatottságot! Nem mindegy, hányan állunk ki mellette!

A nyílt levelet itt lehet aláírni.

Ha egy kormány és annak felelős döntéshozói valóban családbarátként tekintenek magukra, akkor nem hozhatják ilyen méltánytalan helyzetbe a gyermekeket, az őket nevelő szülőket s a velük foglalkozó szakembereket! Az iskolaérettség egy komplex jelleggel bíró viszonyfogalom. Nem látjuk, nem tudjuk, hogyan tud majd a még meg nem nevezett bizottság képet formálni olyan kritériumokról, mint a kudarctűrés, szociabilitás, pszichés-szociális érettség vagy kiegyensúlyozottság.

A kezdeményezéshez olyan neves szervezetek csatlakoztak már, mint a Szülői Hang, a Taní-tani Online, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete, az Oktatói Hálózat vagy a Gyerekesély Közhasznú Egyesület. Csatlakozzon hozzájuk ön is, mutassuk meg a döntéshozóknak, hogy ez az eljárás fenntarthatatlan, védhetetlen és méltánytalan gyermekeinkre, a jövő generáció esélyeire nézve.

Ennyi szakember ilyen nagy számban régen csatlakozott egy kezdeményezéshez, fontos, hogy őket is támogassuk annak érdekében, hogy célt érjenek, célt érjünk velük együtt közösen!

aHang

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago