Életmód

A Covid-járványnak köszönhető új pszichés zavar: a barlangszindróma

A 2020 márciusában kitört koronavírus-világjárvány fenekestül felfordította az eddigi életünket. A karanténnal, a lezárásokkal, a kijárási tilalommal, az állandó maszkhordással és az izolációval a többségünk eddig legfeljebb a katasztrófafilmekben találkozott.

Most azonban mindez valósággá vált, és egy sor kellemetlen velejárót is magával hozott. Például a szakemberek körében csak barlangszindrómaként emlegetett jelenséget.

Barlangszindróma, a bezártság szülte pszichés zavar

Az eddig normálisnak tartott életvitel megszűnésével a többség számára rettentően furcsa volt eleinte, hogy otthonról kell dolgozni, a gyerekek nem járnak be az iskolába, nem lehet találkozni a barátokkal és csak házhoz szállítva lehet ebédet rendelni az étteremből.

Aztán ahogy teltek-múltak a hetek, hónapok, lassan megszoktuk ezt az állapotot. Persze megszaporodott a depresszióban szenvedő vagy szorongással küzdő emberek száma, de voltak, akik egészen jól tudtak alkalmazkodni ehhez a helyzethez, sőt, egészen megszerették a home office-t és a videotelefonálást.

Ám közben a járványhelyzet szerencsére kedvező fordulatot vett, elérhetővé váltak a védőoltások, és csökkent a fertőzések száma, így a világ lassan újra nyitni kezdett. És némelyeknél itt kezdődtek a problémák.

Az emberek egy része ugyanis abban a meglepő helyzetben találta magát, hogy a több hónapnyi bezártság után nem tud visszailleszkedni a normális életbe. Már nem képes felszabadultan beülni egy nyüzsgő kávézóba, vagy elmenni egy zsúfolt koncertre, hiszen a tömeg és az emberek közelsége félelemmel tölti el. Vajon mi változhatott?

A veszély még mindig jelen van?

Most 2022 nyarának elején vagyunk. Jelenleg a járványhelyzet szerencsére igen kedvező, bár a szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a Covid továbbra is itt van köztünk, nem tűnt el teljesen. Sokan már újra a járvány kitörése előtti megszokott mederben élik az életüket, némelyeknek azonban nem zökkenőmentes a visszailleszkedés.

Ők azok, akik 2–3 oltás felvétele után is rettegnek elmenni otthonról, mert félnek, hogy elkapják a betegséget. Ők azok, akik még mindig viselik a maszkot ott is, ahol már rég nem kötelező. Ők azok, akik még most sem mernek tömegbe menni, és ha valaki köhögni kezd a közelükben, azonnal pánikolni kezdenek.

Végül ők azok, akik inkább továbbra is otthonuk biztonságot jelentő falai között tartózkodnak és a kollégák többségével ellentétben szívesen folytatnák a home office munkavégzést. Akik már a bezártságot tekintik a természetes állapotnak. Az ő esetükben beszélhetünk barlangszindrómáról.

Hogyan lehet kitörni belőle?

Bár kezdetben biztosan nem lesz könnyű, de tudatosan és következetesen kell nyitnunk a világ felé.

Eleinte csak találkozzunk néhány közeli baráttal egy parkban, szabad téren. Majd üljünk be egy félreeső, kevésbé zsúfolt étterembe, utazzunk pár megállót egy tömegközlekedési eszközzel, vegyünk részt valamilyen beltéri programon. A lényeg, hogy fokozatosan szoktassuk újra magunkat az emberi társasághoz.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago