Hálás vagyok a Kossuth Rádiónak, melynek köszönhetően ma ötször hallgattam meg a golflabdányi jéggel elvert Zalaegerszeg történetét. Annyira szégyelltem, hogy még csak elképzelni sem tudom, mekkora lehetett a katasztrófa, mert halvány fogalmam sem volt, milyen egy golflabda. Mosogatás után alaposan kiképeztem magam.

Szóval: a szabványos golflabda 42,76 mm átmérőjű, maximális tömege 43,93 g, belsejében glicerines folyadékkal töltött, műanyagból vagy fémből készült mag van. Ezt kemény gumiból készült héj borítja, mely elkülönül a magtól, és felületén 366 szabályosan elhelyezkedő, kör alakú bemélyedés található.

Nos, a hírek végén szokásos időjárás-jelentés szerint ekkora jégdarabok hullottak alá az égből szombaton Zala megye székhelyén. A hírszerkesztő nem bízta a véletlenre a megfogalmazást: nem ám a mindenki által ismert dióhoz hasonlította a koppanó csapadékot. Körültekintő volt, dehogy akart túlozni: ugyan a szilva hasonlat nem lett volna rossz, ám honnan is tudhatná a rádióhallgató annak pontosan átmérőjét. Biztos, ami biztos: a szabályos golflabda méretét nemzetközileg rögzítették, azt minden játékos ismeri. Hogy golfjátékosból Magyarországon kevés van? Úgy kell nekik, az az ő bajuk, miért nem sétálnak és ütögetnek a jó levegőn? Egyébként pedig évekkel ezelőtt egy miniszter megmondta, mindenki annyit ér, amennyije van. Aki hetente nem forgatja kezében a golflabdát, az csak képzelődjék a zalai jégeső méreteiről…

Miután azonban nem szerencsés, ha a sajtóban túlteng a negatív hangnem, megosztom frissen szerzett tudásom önökkel is, kedves Olvasóink. Levéltárak adatai szerint az első, golffal kapcsolatos írásos emlékek 1457-ből származnak, amikor a skót király, plusz még a parlament is betiltották a futballt és a golfot, hogy a skót népet az íjászat gyakorlására késztessék, ne fecséreljék fölösleges testmozgásra erejüket, tartogassák azt csak az angolokkal szembeni védekezésre. Alig száz év múltán a kontinensre is átkerült a golf, naná, hogy a skótok révén. Királynőjük, Stuart Mária Franciaországba ment férjhez. II. Ferenc halála után – vigaszképpen – egyre többet golfozott, s ő lett az első nő, akit aktív korában senki sem győzött le a pályán. Az pedig már történelem, hogy ellenfele, az angol királynő a fejét vette.

A golf hamarosan olyannyira népszerű lett, hogy 1900-ban és 1904-ben is szerepelt az olimpiai játékokon.

Magyarországon a sportkedvelő felsőházi képviselő, gróf Andrássy Géza mutatta be a játékot 1902-ben a fővárosi Lóversenypályán. Az első hivatalos pálya Tátralomnicon épült 1908-ban, ott rendezték egy évvel később az első magyar golfbajnokságot is.

Dallos Zsuzsa

Hozzászólások

hozzászólás