Most akkor körbe-körbe fussak? Vagy a járdán, hogy rám dudáljanak az ismerősök, vagy dagonyázzak erdei utakon? És akkor most vegyek egy méregdrága futócipőt, meg méricskéljem a távot? Vagy az időt? Fogadjak személyi edzőt jó pénzért, aki majd megmondja a tutit? Ezek mind külsőségek, majdhogynem mindegy dolgok. Első és legfontosabb az elhatározás: igen, futni akarok! Aztán a cél, hogy mert egyszerűen tetszik, ezt még bevállalom, fogyni szeretnék, egyszer majd szeretnék maratont futni, állóképességet javítani stb. Nagyon fontos meghatározni a célt, mert ehhez kell igazítani az edzéstervet.

Alapszabály, hogy futni csak futócipőben szabad. Síléccel sem megyünk uszodába, és korcsolyával sem biciklizünk. A jó futócipő tartja a lábat, fékezi az ütést, hagyja gördülni a talpakat. Nem kell csillagászati összegeket költeni rá, a nagyobb sportáruházak egyértelmű ajánlásokkal kínálják az egyes cipőiket amatőr futóknak is terepen vagy betonon történő futáshoz. Ezekre nyugodtan hagyatkozhatunk.

Ha kezdetben még zavarban vagyunk a szabadban bemelegíteni, akkor végezzük el otthon, de enélkül ne induljunk el. Nagyon sok videó tölthető le a témában, számtalan ötletet meríthetünk, és összeállíthatjuk a saját kis programunkat. A sarokról lábujjhegyre gördülések bemelegítik a vádlit, a hajlított térddel körzés bemelegíti a csípőízületet, a guggolások, vállkörzések segítenek ráhangolódni a futásra.

Vannak futók által kedvelt pályák, ahol el lehet indítani az első kört. Ez a kezdőknek lendületet és bátorítást ad. És hogy mennyi az annyi? Lehet, hogy első alkalommal nem megy egy kör sem, ne csüggedjünk. Tűzzük ki, hogy öt perc futással indulunk. Ez kezdetben futás és séta felváltva, az erőnlétnek megfelelően. Az időt az egyes edzések alkalmával folyamatosan növelhetjük 12 perccel. Kitűnő cél 4550 perc futásig eljutni. Ha egy héten át két-három alkalommal tartani tudjuk, már hatalmas eredményt értünk el.

A futást kövesse séta, mély ki-belégzéssel, és ne felejtsük el a nyújtó gyakorlatokat sem. A combizom és a vádli nyújtása különösen fontos.

Jó tanács, hogy ne rögtön másnap legyen a következő edzés, hanem hagyjunk egy nap pihenőt, utána folytassuk a futást immár a megnövelt idővel.

Később természetesen a technikán is csiszolhatunk, ha pedig rendszeressé válnak az edzéseink, hamar észrevesszük, hogy a tempónk is egyre gyorsabb lesz. Vannak, akiket inspirál a zene futás közben. Ez is lehet motiváló, segíthet kibillenni a holtpontokról.

Fontos, hogy befelé, magunkra figyeljünk! Az idő, amit a futásra szánunk, csak a miénk!

Bonyhádi Szilvia

Hozzászólások

hozzászólás