Színes programokkal, kulturális- és sporteseményekben gazdagon, kicsiknek és nagyoknak egyaránt örömteli kikapcsolódást nyújtva telt idén is a Gizella-napok rendezvénysorozata. A hétvégi kirakodóvásár hagyományosan sok látogatót vonz, de a „királynéi koronát” kétségtelenül a szombat délutáni ünnepi főműsor és a Gizella-díjak átadása jelenti.

A program a Gizella királynét kísérő jelmezesek látványos felvonulásával kezdődött, majd az Óváros téren felállított színpadon Zoób Kati divattervező mondott ünnepi köszöntőt. A „sümegi lány”, aki mindig vágyott Veszprémbe menni, Gizella királynéra élete első párizsi bemutatójának felidézésével emlékezett. Megmutatta azt a közel huszonöt esztendős bőrdzsekit, ami az akkori kollekciójának egyik darabja volt és a koronázási palást motívumaival van díszítve.

A mai napig erős kötődést érzek szülőföldem fővárosa iránt, és nagy megtiszteltetés számomra, hogy az ünnepi műsor résztvevőit én köszönthetem – mondta.

Ezt követően az idei Gizella-díjasokat szólították színpadra, akiknek Porga Gyula polgármester adta át az elismeréseket. Elsőként Süle Zsoltnak, a veszprémi zenei élet meghatározó személyiségének, kiváló zeneszerzőnek és előadónak. Több zenekar alapítójaként, az országhatárokon túl is sikerrel szereplő ÉSTE Formáció tagjaként, színházi emberként, valamint az Eurovízió 2018 döntőseként lehetünk büszkék rá.

20180512_173914

A város könnyűzenei életének ikonikus csapata a negyvenhat éve alakult, másodikként színpadra hívott Rulett Együttes. Tagjai (Jády Péter, Gubicza Péter, Kalocsai László, Solymosi Sándor, Szekeres Péter és Fekete Gábor) mindannyian professzionális szinten játszó muzsikusok, akik az országban sokfelé, de külföldön és testvérvárosi rendezvények fellépőiként is méltó módon képviselik Veszprémet, mindig hatalmas sikert aratva az elmúlt ötven év zenei világát felölelő repertoárjukkal.

Harmadikként egy szintén népes társaság, a Veszprémi Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma építész munkaközössége vette át a díjat. Hajdúné Medgyesi Andrea, Tölgyesi Ákos, Kőszegi Lajos, Borka Sándor, Albert Enikő, Csöngei Dezső, Papakozmász Péter és Koós László egy olyan szakmai társaság tagjai, amely az elmúlt évtizedekben folyamatosan jelen volt a város fejlődésének, szépülésének folyamatában. Felújítások, állagmegóvások, renoválások és rekonstrukciók hosszú sora fűződik a nevükhöz. Szellemi alkotómunkájukat publikált tankönyvek is dicsérik. Nekik köszönhető az Építész Diákkonferencia nemzetközivé válása 1997-ben és a tavaly Veszprémben megrendezett XXIII. konferencia profizmusa és színvonala is, ami nagyban hozzájárult a város ismertségének és elismertségének növeléséhez.

Az ünnepi műsor Szücs József ezredes, a Magyar Honvédség LVIK parancsnoka beszédével folytatódott, majd a Honvéd Együttes – Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenészei és táncosai vették birtokba a színpadot, hogy egy sodró lendületű, színpompás bemutatóval szerezzenek örömet a veszprémieknek.

20180512_180655-1-2-2-1

A fotógaléria bármelyik képre kattintva kinyílik.

Hozzászólások

hozzászólás