Közérzet · 2023.05.19.

ZSIDÓ TEMETŐ – Rendezték az „élők házát”

Befejeződött az egykori, Szél utcai zsidó temető emlékhellyé alakítása. A csaknem háromszáz éves bét hahajim, magyarul az élet háza, pontosabban az élők háza Veszprém első izraelita halottjait fogadta be. A rendezett sírkertet tegnap avatták fel.

Megmentették a már használaton kívüli izraelita temetőt az EKF támogatásával. Néhány éve – jóvátételi munkával – fogvatartottak tisztították meg a Szél utcai izraelita temetőt, idén januárban pedig megkezdődött a sírkövek rekonstrukciója.

zsidó temető, ZSIDÓ TEMETŐ – Rendezték az „élők házát”

1730-ban vásárolták meg az idetelepült zsidó családok az akkor Veszprém szélének számító telket a már működő evangélikus temető mellett. Hogy pontosan 1882-ig használták, az Hochmuth Ábrahám rabbi könyvéből tudható. A látszólag kis területen száz év alatt 450 halottat temettek a hagyományoknak megfelelően fehér gyolcsba, majd később dísztelen fakoporsóba helyezve. Egyszerű kövekkel csak a nevet jelölték. A hit nem engedte virágok ültetését, nem sérthették meg a halottat élő szimbólummal. Helyette követ helyeztek a sírra, emlékezve arra, hogy a vándorlások során a vadállatoktól nehezékkel védték a testet. A tanítás szerint ugyanis feltámadás csak ép porhüvely megléte esetén lehetséges.


Az évtizedek során a zsidó temető sírköveinek, kerítésének egy részét elhordták. A hitközség tagjai tudnak a környéken olyan házakról, melyek alapjaiba beépítették azokat. A sírkövek tíz százaléka sem maradt meg. Néhány temetői sort hivatalosan is fölszámoltak az utca kiszélesítésekor. Nem volt, aki tiltakozzon, de olyanok sem, akik ápolták volna a sírkertet. A 880 elhurcolt családból a holokauszt után alig százan jöttek vissza. Mostanra a hitközség még jobban megfogyatkozott.

Az „élők házát” abból a 60 millióból alakították emlékhellyé, amit a VEB 2023 pályázaton nyertek. Renoválták a megmaradt egykori kőfalrészt, az evangélikus temetővel határos területen betonelemekből készült kerítéssel választották el a két sírkertet. A Szél és a Fejesvölgy utcák derékszögében új kerítést alakítottak ki. A helyrehozott temetőt Verő Tamás főrabbi Nógrádi Gergely főkántor társaságában avatta fel.

zsidó temető, ZSIDÓ TEMETŐ – Rendezték az „élők házát”

Az emlékezés helyszínén Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros kormánybiztosa – Hoffer Ármin, Schweitzer József, Auer Lipót példájára hivatkozva – hangsúlyozta, miképp őrzi a megyeszékhely alkotó módon szellemiségüket. Yacov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet az emlékparktól azt reméli, képes lesz a generációkat hídként összekötni. Porga Gyula polgármester szerint a megújult helyszín egyszerre szolgálhatja az oktatást és az elmélyült szemlélődést.

Feltehetően majd valamilyen tábla jelezni fogja, hogy mi látható a kerítések mögött. És hogy hol lehet a kapu kulcsához jutni, ha az emlékezők vagy az érdeklődők szeretnének bejutni.

Fotók: a szerző


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]