EKF / Közérzet · 2023.03.09.

MEMENTÓ – Emlékpark lesz a régi zsidó temető

A Szél utcai egykori zsidó temető az Európa Kulturális Fővárosa 2023 támogatásával emlékparkká válik. Olyan hellyé, amely a mindennapokba beépülve a megemlékezés meghitt helyszíne és egyben a pihenés és szemlélődés tere lesz.

A munkálatok hetekkel ezelőtt megkezdődtek. A ledőlt, földbe süllyedt sírköveket felállítják, rendezik és megtisztítják a hosszú ideje elvadult, növényzettel benőtt területet.

zsidó temető, MEMENTÓ – Emlékpark lesz a régi zsidó temető

A sírkertet az 1700-as években Veszprémbe települt zsidó családok nyitották meg és 1882-ig közel 450 elhunyt végső nyughelyévé vált. A temetkezést az alkalmatlan talajviszonyok miatt szüntették be. Sajnos utóbb a zsidó temető sírköveinek nagy részét elhordták és kegyeletsértő módon használták fel, például a környékbeli építkezéseknél. A még fellelhető maradványokat most helyreállítják, ezzel is tisztelegve az ősök emléke előtt.


zsidó temető, MEMENTÓ – Emlékpark lesz a régi zsidó temető

A régi zsidó temető rehabilitációja a nyár elejére fejeződhet be. Emlékparkká nyilvánításával a város vezetése azokról is megemlékezik, akiket 1944 júniusában a veszprémi gettóból hurcoltak el Auschwitzba. A gettónévsorban 576 veszprémi, 51 Veszprém járási és 54 munkaszolgálatra behívott, katonaköteles személy neve szerepelt. Közülük csak nagyon kevesen élték túl a földi poklot.

Fotók: a szerző


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]