Kultúra

ZONGOR 70 – Tulajdonképpen érdemes élni

– Édesapám mert gyermek maradni, a festészetében ki tudta fejezni azt az álomvilágot, amit sok felnőtt elfojt magában – mondta Zongor Gábor kiállításának megnyitóján az Íródeák udvarán Zongor Klára, a festő három lánya közül a középső.

– Nappal közügyekkel foglalkozik, tanulmányokat ír, kutat és tanácsokat ad önkormányzatiságról, településfejlesztésről, politikáról – hangzott a megnyitó beszéd folytatása. – Este, amikor feljön a Hold, festőművésszé válik. Mindaz, ami napközben foglalkoztatta, ami különlegességével megragadta, legyen az egy táj, egy város, ház, ember vagy állat, egy képpé áll össze a fejében.

Zongor Klára azzal kezdte: túl régóta ismeri a művész urat, ezért nem tud objektív módon beszélni róla. Így aztán egészen szubjektív megnyitót hallottak az egybegyűltek, a család tagjai, régi barátok, egykori kollégák.

Megtudtuk például, melyek azok a tulajdonságok, amelyekkel Zongor Gábor rendelkezik és amelyekkel a családtagjait is „megfertőzte”. Először is a művészet szeretete, aztán megmaradni örök gyermeknek. Ugyanilyen fontos „ajándéka” a pozitív gondolkodás, a gyorsaság – és a mindent az utolsó pillanatban befejezni gyakorlata is. Nem utolsó sorban pedig mindig kihozni magunkból a maximumot.

Hagy időt a Napnak és a Holdnak

– Apu mindig azt sugározta, hogy jó valamiben – mondta Zongor Klára. – Tele van önbizalommal, hiszi, hogy jól fest, jól tud bánni az emberekkel, a festményeivel értéket képvisel, hogy örömet szerez. Ezt a jó értelembe vett önbizalmat biztosan örököltük tőle. Sosem mondta, hogy ez vagy az a festménye nem elég jó, nem így képzelte el a végeredményt. Volt, hogy valamit másképp festett, mint ahogy elsőre gondolta, de ez is természetes volt, hozzá tartozott/tartozik az alkotófolyamathoz. Saját bevallása szerint vannak a fejében olyan képek, amik még nem születtek meg, de sosem görcsölt rá erre. Hagyja, hogy idővel előbukkanjanak az ábrák, arcok, mozdulatok. Hagy időt a Napnak és a Holdnak, hogy tegye a dolgát, segítse az útját a művészet világában.

Az ünnepelt – aki nemrég töltötte be a hetvenediket – lánya beszédét végighallgatva megjegyezte: tulajdonképpen érdemes élni. Hozzátette:

– Manapság nem új dolog a személyi kultusz. A Comitatus legújabb száma rólam szól.

Ezzel kedveskedtek a régi kollégák a megyei közgyűlés egykori elnökének, a Comitatus folyóirat egyik munkatársának a születésnapja alkalmából.

Az Íródeák helyiségeiben aztán a meghívottak megtekinthették a Zongor Gábor mesevilág vidám/furcsa/groteszk/szeretni való szereplőit megörökítő festményeket. A kiállítás szeptember 14-éig az Íródeák nyitvatartási idejében látható.

Az eseményről készült rövid videónkat megnézhetik a Veszprém Kukac YouTube-csatornáján erre a linkre kattintva.

A vezető képen Zongor Klára és Zongor Gábor. Fotók: a szerző és Tihanyi Kata

(A galéria bármelyik képre kattintva kinyílik.)

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago