Közélet

VIHARKÁROK – A Séd-parti sétányt is takarítják

Ma este a házunk mellett gyökerestől kicsavarta a szél a fenyőfát, ami rádőlt egy autóra. Bejelentésre gyorsan, szinte percek alatt kijöttek a tűzoltók és elhárították a bajt! – olvasható egy tegnap esti bejegyzésben Veszprém egyik közösségi fórumán. A viharkárok felszámolása sok helyen még most is zajlik.

A szentkirályszabadjai repülőtéri mérőállomáson 95 kilométeres óránkénti szélsebességet is mértek tegnap. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közleményben foglalta össze a vasárnap éjfélig történteket. Eszerint a városban és környékén huszonegy alkalommal riasztották a megyeszékhely hivatásos egységeit és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatot a viharkárok elhárítására.

Herenden, ahol egy reklámtáblát döntött meg a szél, a helyi önkéntes egység is segítette a munkálatokat. Három fa is személyautóra dőlt Veszprémben, egyikben sem sérült meg senki. Kilenc épület tetejét kezdte meg a szél, Berhidán az iskola tetőzetét sem kímélte. Szigetelés és napelem sem tudott ellenállni a heves széllökéseknek. A veszélyes elemeket visszabontották a tűzoltók. Lámpaoszlopot is megdöntött a szél az egyik töltőállomásnál, és egy építési területet körülvevő kerítést is megszaggatott. Öt esetben kellett veszélyesen megdőlt fát eltávolítani. Az egyik helyszínen személyi sérülés történt. Este fél nyolcig valamennyi veszprémi egység úton volt.

Fotó: a szerző

A viharkárok felszámolásán mások is dolgoznak. A VKSZ a kidőlt fákat elszállítja, ahogy ez a bevezetőben említett helyszínen is történt. Hétfőn kora reggel megkezdték a Séd-parti sétány megtisztítását is a gally- és levélhulladéktól. Attilát és Erzsit az év minden időszakában szorgoskodni látom: gondozzák a cserjéket, rendben tartják a rózsaágyásokat. Most éppen a leszakadt ágakat gereblyézik össze. Ismerősként szoktuk üdvözölni egymást, de ma meg is szólítottam őket. A Kolostorok és Kertek alkalmazásában végzik nap mint nap a parkfenntartással kapcsolatos tennivalókat. Attila 16, Erzsi 15 éve. Köszönjük meg nekik, és tartsuk nagyobb becsben a munkájukat!

A vezető kép Hervai Anna fotója

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago