Categories: Közélet

VESZPRÉMFEST – Az idei húzónév: Joss Stone

A 15. VeszprémFest idei fellépői: július 11-én Ziggy Marley, július 12-én Amy MacDonald és Aloe Blacc, július 13-án operasztárok, július 14-én pedig Joss Stone. Lajkó Félix három koncertet is ad a fesztiválon.

Ezt a fesztivál budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója. Minden koncert helyszíne – kivéve Lajkó Félixét – a História Kert, ahol tavaly egy koncert volt. Esőhelyszín a Veszprém Aréna.

Porga Gyula polgármester elmondta:

Tizenöt év még egy ezeréves város életében is jelentős időszak, érdemes a visszatekintésre. Induláskor szem előtt tartottuk a vendégéjszaka-számok növelését, ekkoriban indult az Utcazene Fesztivál is. Ezek a fesztiválok sok mindent átalakítottak a városban. Kicsit másképp kezdtünk el gondolkodni a kultúráról, a város helyéről. A fesztiválok kiemeltek bennünket a többi magyarországi város közül. Emellett a szolgáltatások területén is hatalmas változáson mentünk keresztül. Ez volt az előzménye az Európa Kulturális Pályázatra való jelentkezésünknek is. Egy ilyen fesztivál nemcsak egy hét szórakozásról szól, hanem egy közösség életéről is.

A képen balról jobbra: Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Lajkó Félix, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, Miklósa Erika, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, José Cura operaénekes, zeneszerző, karmester, Fülöp Zoltán, a Nagyon Balaton rendezvénysorozat igazgatója. Fotó: Melczer Zsolt

Mészáros Zoltán ezután ismertette az idei fesztivál programját:

Ziggy Marley-vel, Bob Marley legidősebb fiával indul a fesztivál július 11-én, szerdán. Ő először jön Magyarországra. Július 12-én, csütörtökön két művész lép föl egymás után: este nyolckor Amy MacDonald country-pop énekesnő, aki 12 millió eladott lemeznél tart, este tízkor pedig Aloe Blacc RMB-énekes, aki szintén több mint tízmillió lemezt adott el eddig. Július 14-én, szombaton a gyönyörű hangú Joss Stone, Grammy-, Brit Awards-díjas énekesnő lép színpadra, aki másodszor jön Magyarországra.

Operaelőadás a fesztivál eddigi 14 éve alatt hétszer volt, legutóbb 2012-ben. Ezúttal azokat a művészeket hívták meg, akik korábban már jártak Veszprémben: Rost Andreát, Miklósa Erikát, Ramón Vargast és José Curát. Az opera napja július 13-a, péntek.

Biztos vagyok abban, hogy kultúrtörténeti esemény lesz: Andreával még nem léptem fel, Joséval sem – mondta Mikósa Erika.

Micsoda szerencsés nap egy topmodellel kezdeni! Erre gondoltam, amikor ma reggel, a hotelszobám ajtaján kilépve, Miklósa Erika jött szembe velem viccelődött José Cura. – Különleges élmény számomra a veszprémi fellépés, mert én Veszprém díszpolgára vagyok, most harmadszor megyek a városba. Folyamatos fejlődést látok, ehhez szeretnék gratulálni a szervezőknek, akik minden évben vállalják azt a kihívást, hogy esik-e az eső vagy sem.

Bátor Tamás, a MüPa Budapest koprodukciós programigazgatója, művészeti vezetője segít a VeszprémFest operaprogramjának szervezésében:

Két szoprán és két tenor lép majd fel. Mozarttól, Verdin át Pucciniig népszerű áriák hangzanak el, a Magyar Állami Operaház zenekarát Kocsár Balázs vezényli.

A jezsuita templom melletti tér új helyszín – korábban a jezsuita templomban is voltak koncertek, több évben is. Itt ad három koncertet Lajkó Félix, aki három arcát mutatja meg három este: 11-én a lengyel Volosi együttessel, 12-én az amerikai Jojo Mayerrel, 13-án pedig szólóban.

A Rozé, Rizling és Jazz Napok minifesztivál nyolcadszor lesz az Óváros téren, július 6-án kezdődik és július 16-án zárul. Tíz nap, harminc koncert, harminc borász – továbbra is ez a rendezvény szlogenje. Csak magyar és fiatal, pályakezdő muzsikusok fellépését tervezik.

Idén is lesz gyerekrajz-pályázat és egy fotókiállítás a Hangvillában: az utóbbi egy sepsiszentgyörgyi jazzfotós, Sánta István Csaba hatalmasra nagyított képeiből – Veszprém és Sepsiszentgyörgy testvérvárosok. A fesztivál új partnere az Autistic Art. A nézők minden megvásárolt jeggyel az Autistic Art Alapítványt támogatják.

Jegyek húsvét hétfő utáni keddtől, április 3-ától kaphatók online.

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago