Categories: Közélet

VESZPRÉM ARÉNA – 2020-ban kezdődik az építkezés

Kivételesen teljes volt az összhang Hartmann Ferenc (MSZP) önkormányzati képviselő interpellációjának tartalma és Porga Gyula polgármester válasza között a testület legutóbbi ülésén. A Veszprém Aréna sokat emlegetett bővítése és felújítása ugyanis szívügyük.

Hartmann interpellációjában felsorolta: mi az, amit tudunk és mi az, amit nem az aréna átépítéséről. Azt tudjuk, mondta, hogy ötezer helyett nyolcezer fő befogadására lesz alkalmas és hogy az átépítést követően 2022-ben a férfi kézilabda Európa Bajnokság csoportmérkőzéseinek helyszíne lesz. Ismeretes, hogy az átépítés tervezett forrásigénye csaknem 40 milliárd forint lesz.

A veszprémieket a részletek is érdeklik: lebontják-e, vagy visszabontják az épületet, épül-e jégcsarnok, vagy a meglévő létesítményt teszik alkalmassá jégcsarnoknak, esetleg új kézilabda arénát építenek? Nem utolsó sorban ismertetni kellene a város lakóival az aréna megközelítését szolgáló új közlekedési útvonalak és csomópontok építésére vonatkozó terveket is – sorolta a képviselő a kérdéseit, amelyekre Porga Gyula polgármester kimerítő és részletes válaszokkal szolgált.

A kormányzat Modern Városok Programja értelmében az aréna ötezerről nyolcezer fő befogadására bővül, nem csak a veszprémi kézilabdasport rendkívüli népszerűsége okán, hanem mert 2022-ben EB bajnokság kiemelt helyszíne lesz – mondta a polgármester, és hozzáfűzte, sok egyeztetést bonyolítottak a kormányzattal, mire egyezség született arról, hogy az állami beruházásból épülő csarnok jövőbeni fenntartója és üzemeltetője is az állam lesz.

Mint megtudhattuk, jégcsarnok sem önálló létesítményként, sem a felújított csarnokban nem lesz, mert a magas költségek miatt a részletes megvalósíthatósági tanulmány elvetette – mondja Hartmann. – A tervezés folyamatban van, egyelőre azt sikerült megtudnunk, hogy a nézőtér karéja fölé épül egy új nézőtéri karéj és a nemzetközi kézilabda szövetség által korábban szorgalmazott, a nemzetközi mérkőzések jobb kiszolgálását szolgáló létesítmény, úgynevezett munkacsarnok is épül.

A polgármester és a képviselő egyetértettek abban, hogy – amint a tervezés megfelelő fázisába érnek – a közérdekű adatokat, látványterveket, közzéteszik a város honlapján.

A tervezés befejezése őszre várható, 2020 januárjában pedig elkezdődhet az építkezés is. Egyben megkezdődik a 8-as és a 82-es utakat összekötő útszakasz építése is, és ahogyan a polgármester fogalmazott, az „eddig egy köldökzsinóron lógó” Aréna és a majdani uszoda három oldalról is megközelíthető lesz. Továbbá az építkezés egyben a mostani parkolási mizériát is megszünteti. A 8-as út kereszteződésének kétszintű korszerűsítésének első üteme is része lehet ennek a nagylélegzetű beruházásnak.

[stextbox id=”grey”]A bővítés projektgazdája a Nemzeti Sportközpontok Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Az új létesítmény fenntartója és üzemeltetője is az állam lesz.[/stextbox]

Gombás Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago