Közélet

Veszprém – A legélhetőbb megyeszékhely

A megyeszékhelyek élhetőségi rangsorában idén Budapest után (100 pont) rögtön Veszprém következik (76,1), megelőzve Székesfehérvárt (75,6), Győrt (72,6) és Zalaegerszeget (72,1) – derül ki a Takarék Index elemzőinek legfrissebb tanulmányából.

Városunk régóta szerepel az élmezőnyben. A megyeszékhelyek 2001–2002-es mutatóit – 32 paramétert elemezve – Csapó Tamás, a szombathelyi Berzsenyi Dániel főiskola tanszékvezető tanára és Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója hasonlította össze húsz évvel ezelőtt. A Hol jobb élni? címmel közzétett település-szociológiai felmérésükben akkor Győr állt az első helyen, majd Veszprém és Zalaegerszeg következett.

A penzcentrum.hu mostani híradása szerint a Takarék Index szakemberei azt vizsgálták, hogy az ország egyes járásai és megyeszékhelyei milyen feltételeket kínálnak az ott lakóknak, hol nyújtják a legtöbb és legmagasabb szintű szolgáltatást. Az oktatási, az egészségügyi, a kulturális szempontokat, a munkaerőpiaci lehetőségeket, a bűnözési statisztikát, a vásárlási lehetőségeket és a lakóingatlanok megfizethetőségét vették figyelembe.

Grafikon: penzcentrum.hu

Élhetőség szempontjából a főváros áll az élen – Veszprém, Székesfehérvár, Győr, Zalaegerszeg és Szombathely előtt. A különböző részmutatók közül az oktatás terén Győr áll az első helyen – Veszprém és Szombathely előtt. A fővárost még Eger és Székesfehérvár is megelőzi. A kulturális mutató Budapesten a legmagasabb, jelentősen elszakadva a többi nagyvárostól. A második Zalaegerszeg, a harmadik Szolnok. A legmagasabb egészségügyi mutatóval Miskolc rendelkezik, Pécs és Szekszárd előtt. Zalaegerszegen a legkedvezőbb a bűnözési helyzet a megyeszékhelyek között, Debrecen és Békéscsaba előtt. Budapest az utolsó. A vásárlási lehetőségek a fővárosban a legjobbak, amit jelentősen lemaradva követ Győr, Pécs, Tatabánya és Szombathely. Budapest a munkaerőpiaci feltételeket vizsgálva szintén az élen áll, Győrt és Székesfehérvárt megelőzve. A leginkább megfizethető megyeszékhely Salgótarján, Békéscsaba és Miskolc előtt.

Érdekes összevetés, hogy a megyeszékhelyek ingatlanárai nem minden esetben követik az élhetőségi rangsort. A királynék városában idén 456 772 forint volt az ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára, Székesfehérváron és Győrben ennél valamivel magasabb. Az élhetőségi index alapján negyedik vidéki város, Zalaegerszeg jóval olcsóbb (319 020 forint/négyzetméter), míg az utolsó helyre sorolt Kecskeméten ennél többet kell fizetni az ingatlanokért (396 840 forint).

Fotó: veszpreminfo.hu

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago