Categories: Közélet

VÉLEMÉNY – Veszprémnek megfontoltabb költségvetésre lenne szüksége

Kovács Rajmund önkormányzati képviselő közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben megindokolja, miért nem tudja támogatni a város idei költségvetésének tervezetét. Közleményét az alábbiakban olvashatják.

Porga Gyula polgármester sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2021-es költségvetést a visszafogottság, a biztonság és az innováció jellemezheti. Azonban, ha megnézzük a számokat, láthatjuk, hogy alig van innováció a város 2021-es költségvetésében, inkább csak kapkodás és tanácstalanság.

Tavaly 38 millió forintot vártak városi ingatlanok eladásából, ebben az évben már 920 milliót. A volt piarista gimnázium eladásán túl a polgármester további százmilliókat remél a város vagyonának eladásából. Ebben a VKSZ Zrt. partner is, mert a városi cég tavaly 90 millió forint feletti értékben adott el ingatlant, előtte pedig szintén több tízmilliós nagyságrendben adta el a város tulajdonában lévő területeket.

A helyi szabályozás szerint a VKSZ Zrt. a város ingatlanjait a testület hozzájárulása nélkül adhatja el, egészen 690 millió forintig. Ez a nagy fokú szabadság aggodalomra ad okot, és szükségszerű a szabályozás megváltoztatása.

A folyamatos ingatlaneladás és a hitelállomány növekedése is mutatja, hogy a város kasszája üres, pedig van már saját gazdasági főtanácsadója is Veszprémnek. Hiába tudta a megyeszékhely a kormány által nyújtott adóforintokból megvenni a Balaton Bútorgyár egykori területét és a szikvízparkoló egy részét, súlyos gondokkal küzd a város. Túl nagy árat fizettek az adófizetők a V-Busz Kft. gyenge tevékenységéért.

A kormány rendelkezései miatt a gépjárműadót már nem használhatja fel a város, és a szolidaritási hozzájárulás a tavalyi 300 millió forint helyett idén már 1618 millió lesz, ettől az összegtől is elesik a város. 2020-hoz képest duplájára fog nőni Veszprém hitelállománya, közel 2100 millió forintra. A koronavírus által okozott gazdasági visszaesés nyomai is látszanak az előirányzott iparűzési adó számain.

Alapos tanulmányozás után úgy döntöttem, hogy ezt költségvetést nem tudom támogatni, hiába vannak benne számomra is pozitív elemek, összességében nem tartom elfogadhatónak. Továbbá azt sem tartom elfogadhatónak, hogy 2019 és 2020 között a város vezetőihez közeli személyek több millió forintot kaptak tanácsadás, kapcsolattartás, ifjúságpolitika címen megbízási szerződések formájában. Ebben a pandémiás helyzetben megfontoltabb és hosszú távra tervezett költségvetést kellett volna beterjeszteni a képviselő-testület elé.

Kovács Rajmund önkormányzati képviselő

 

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago