Categories: Közélet

VÁRÓLISTA – Nem lehet időpontot kérni a szakrendelőben

Egy olvasónk panaszolta, hogy a megyei kórház gasztroenterológiai szakrendelésére próbált időpontot kérni, de azt a választ kapta, hogy időpontot adni egyáltalán nem tudnak. Diktálja be az adatait, felírják egy várólistára, és majd értesítik, mikor tudja fogadni a szakrendelő.

Kipróbáltam, ugyanígy jártam én is.

A június már betelt – mondta a hölgy a telefonban –, a júliusi (augusztusi, szeptemberi…) előjegyzés pedig még meg se nyílt.

Kérte az adatokat, és ígérte, hogy telefonálni fognak. Hogy mégis mikor, mennyi idő múlva, arra nem kaptam választ.

Nem hivatalos, ám hiteles forrásból úgy tudjuk, hogy a gasztroenterológián és a reumatológián kevés az orvos, így képtelenek a napi betegszámot növelni. A vizsgálatra jelentkezőket ezért veszik várólistára, onnan töltik fel velük az időpont előjegyzési táblázatot, majd értesítik őket, hogy mikor kell a szakrendelésen megjelenniük.

Kiderült még, hogy hónapokkal későbbi időpontra, ha akarnának se tudnának előjegyzést rögzíteni, mert a kórház informatikai rendszerében mindig csak a soron következő hónap nyílik meg (június 10-én a július még nem volt nyitva), az viszont a várakozók nagy száma miatt nagyon gyorsan betelik.

Nem tűnik túl logikusnak ez a szisztéma, hiszen a ma időpontért esdeklők így is, úgy is már csak a nyár végén, vagy az őszi hónapokban fognak sorra kerülni. Előtte valamikor felhívja őket a kórház, de nem biztos, hogy fel tudják venni a telefont, hogy fel akarnak-e venni egy ismeretlen számot, hogy a kezük ügyében van-e a saját naptáruk, amiben megnézhetnék, nincs-e olyan programjuk, ami miatt akkor éppen képtelenség orvoshoz menni, és nem tudják megkérni az ügyintézőt, hogy keressen egy másik napot. Míg az időpont ismeretében, legyen bármilyen távoli is, szervezni tudnák az életüket, így esetleg elölről kezdhetik a várólista utolsó helyén, mert a kórház által kiosztott nap adott órájában épp kamiont vezetnek Németországban, esküvői tanúk az ország másik szögletében, nem tudják már elcserélni a műszakjukat, akkorra várják a fűtésszerelőt, aznap van a válóperes tárgyalásuk…

A kórháziak mindeközben arra panaszkodnak, hogy sokan nem mennek el a lefoglalt időpontban és nem veszik a fáradságot arra sem, hogy az előjegyzésüket lemondják, ezzel pedig másokat fosztanak meg a mielőbbi kivizsgálás lehetőségétől. Talán jó lenne bevezetni azt a külföldi gyakorlatot, hogy ha valaki 24 órával hamarabb nem törölteti az előjegyzését, annak bizony fizetnie kell, és nem is keveset.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago