Kultúra · 2022.10.04.

Vargabetűk Magyarpolányban

Vargabetűk címmel beszélgetős sorozat indult a MaloM befogadó színházi program keretében a magyarpolányi faluházban. A sorozat következő vendége október 7-én, pénteken este fél hétkor Kubik Anna Kossuth-díjas színművész. A házigazda Varga Róbert.

A havonta jelentkező közönségtalálkozókon a magyar színház- és filmművészet, valamint a hazai pop- és rockélet neves művészeit látják vendégül. Az októberi Vargabetűk után november 8-án Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművésszel találkozhatnak a nézők.

Ősi erővel: Kubik Anna

Kubik Anna a Veszprém megyei Ősi település szülötte. A hazai színház- és filmművészet kiemelkedő egyénisége. A magyar és világirodalom legjelentősebb szerepeit formálhatta meg színpadokon, filmeken az elmúlt négy évtizedben. Játékában szenvedélyesség, elegancia, líraiság vegyül. A legszebben beszélő magyar színésznőink egyike. Kazinczy-díjas. Szívesen vállal pódiumszerepet, versmondása kiemelkedő. Ő vall gazdag pályafutásáról, azokról a pillanatokról, amelyek meghatározták életét, sorsát.


„A tükör azt mutatja, hogy létezik örök élet. Látni benne az örökségünket, utunkat, sorsunkat, küldetésünket. Azt, hogy mit szeretnék adni, mondani. Nincsen csak saját, személyes út, nem csak a saját karrierünk építése a fontos. Felelősen kell élni és cselekedni az élet minden területén, jól sáfárkodni mindazzal, amit kaptunk az égiektől. Ezek szerintem irányként mindig ott láthatók a tükörben. Ami változik, az arc, a test, az amúgy is mulandó. A feladat viszont állandó, és azokat személyre szólóan kapjuk.” (Kubik Anna)

A Macskák legendája: Hűvösvölgyi Ildikó

Versmondólány az egykori Zsebtévéből, a Süsü, a sárkányban a bús királylány hangja. A Beszterce ostroma kultikus sorozatban Apolka, az István, a király legendás királydombi ősbemutatójában Koppány egyik felesége. A hazai színháztörténet legnagyobb sorozatát elérő ikonikus musicalben, a Macskákban Midlevery. Ez utóbbi szerepet tizenkét év alatt 800 alkalommal játszotta. A végtelenségig lehetne sorolni emlékezetes alakításait, önálló estjeit, rádiós és tévés szerepléseit. A lelkében mindig is ott éltek nagy találkozásai, példaképei Dayka Margiton, Psota Irénen át egészen Tolnay Kláriig. Szerepeket írtak rá, a hangjára, a tánctudására. A Doctor Herz, a József és a színes, szélesvásznú álomkabát, mind ilyen volt. Az életét a Mária evangéliuma című darab is meghatározta, amit négy rendezésben játszhatott.

A képen Kubik Anna


[fbcomments]