Categories: Közélet

VÁLASZTÁS – Kék-vörös-zöld önkormányzatot!

Mi nem eladósítani kívánjuk a várost, hanem bevonni azokat az uniós forrásokat, amelyeket a nagyobb városok vélhetően közvetlenül tudnak lehívni – jelentette ki Hartmann Ferenc képviselőjelölt a Narancssárga helyett kék-vörös-zöld önkormányzatot címmel tartott sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztató címében jelzett három szín Veszprém város címerében együtt szerepel – mondta a képviselőjelölt. – Hat ellenzéki párt, a DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum és a Párbeszéd azért indul most közösen a választáson, mert nekünk Veszprém az első. A mi értelmezésünkben a három szín szimbolikája a mai viszonyokra vonatkoztatva: az igazság kimondásának képessége, a szociális érzékenység és a zöld gondolat. Kezdjük az igazmondással, ami a Fidesznek nem erőssége! Egyik Facebook-hirdetésükben például azt állítják, hogy azok akarnak visszakerülni Veszprém élére, akik már egyszer eladósították a várost.

Hartmann közölte: 2006-ban az önkormányzat adóssága 829 millió forint volt, a fideszes városvezetés a következő hat évben megkilencszerezte ezt az összeget, az adósság 2012-ben több mint hétmilliárd forintra rúgott. A várost az állami adósságkonszolidáció mentette meg a súlyosabb következményektől.

A változás elengedhetetlen, és a változás garanciáját most a hatpárti közös jelöltek jelentik – folytatta. – Nem lesznek hamis, eltúlzott ígéretek. Véget vetünk a túlárazásoknak, és az Európai Uniótól közvetlenül megszerezhető forrásokat is bevonva fejlesztjük tovább a várost: megvalósítjuk a tervezett, de el nem készült rehabilitációt a volt bútorgyár területén, megoldjuk a régi gyermekkórház épületének, a Mester utcának, a kulturális negyednek a poblémáját, korrigáljuk az elrontott belvárosi körforgalmakat, befejezzük a 15 éve megépíthető belső körgyűrűt, bérlakásokat építünk, P+R parkolót létesítünk a vasútállomásnál, és enyhítjük a lakótelepek parkolási gondjait.

Gerstmár Ferenc képviselőjelölt szerint a Veszprémben együttműködő hat ellenzéki párt olyan progresszív programot dolgozott ki, amely egyértelmű állásfoglalást jelent a zöld gondolat mellett, feladatának tekinti, hogy jelentősen mérsékelje a meglévő egyenlőtlenségeket, erősítse a szolidaritást.

Csökkentjük a városrészek közötti fejlesztési aránytalanságokat, támogatjuk a lakóépületek energetikai korszerűsítését, rendbe tesszük a helyi közösségi közlekedést, nagyobb dinamikát adunk a faültetéseknek, nem engedjük, hogy a 8-as főút déli elkerülő szakaszának bővítése zajvédő fal és zöld növényzet nélkül valósuljon meg – sorolta. – Azért fogtunk össze, mert ígéretek helyett tettekre van szükség, hogy a veszprémiekkel együtt megvalósítsuk az élhető, otthonos, zöld Veszprémet. A szociális és zöld célok elérése elképzelhetetlen az emberek bevonása nélkül. Elsődlegesnek tartjuk, hogy a választókerületeket érintő kérdésekben az ott élők véleményét megismerjük és képviseljük. Egyéni képviselőink ezért hozzák majd létre a választókerületi tanácsokat. Hosszabb távon a részvételi költségvetés meghonosításában is gondolkodunk.

A választókerületi tanácsokba civil szervezetek képviselői, intézményvezetők és olyan szakemberek kerülnének, akiknek van városfejlesztési tapasztalatuk. A Dózsavárosban most is működik ilyen tanács. A részvételi költségvetés Brazíliából indult, és már kiválóan működik több európai országban. Ennek lényege, hogy a település költségvetésének egy részéről a település lakossága döntsön.

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago