Categories: Közélet

VAKCINA – Bizalmi index a béka alatt

Akkor most választhatunk, vagy sem? Azokból a védőoltásokból, amelyek még meg sem érkeztek, de már regisztrálhatnak, akik szeretnék magukat jövőre beoltatni a Covid–19 ellen. Délelőtt a tisztifőorvos szerint még nem lehet választani a vakcinák közül, délután az operatív törzs szerint már igen.

A „ki is a bolond kérdésre” egyértelmű a válasz, naná, hogy már megint a sajtó! Történt ugyanis, hogy a magyar sajtó munkatársai délelőtt rögzítették Müller Cecília szavait, mely szerint lekötöttünk 17,5 millió vakcinát. „Azt a vakcinát lehet majd beadatni itthon, amit a hatóságok jóváhagynak, biztonságosnak tartanak, és amiből rendelkezésre fog állni, választani nem lehet, a döntés szakmai alapon nyugszik.” Délután az operatív törzs szerint egyetlen portál nem értette meg, vagy magyarázta félre a főorvos asszony szavait. Az nem zavarta őket, hogy ezen kívül az összes újság ezt írta, köztük kedvenc lapjaik is. Tehát kedd este úgy tudjuk, választhatunk majd a vakcinákból, ahogy azt októberben a miniszerelnök ígérte.

Már aki választani akar. Merthogy a szakmai alap nem látszik elég szilárdnak. Március elején a szakemberek még a maszk viselését nem ajánlották, fölöslegesnek minősítették, egy hét elteltével kampányoltak, hogy mindenki viselje. Azt állították, nem kell bezárni az iskolákat, egy nap múlva berobbanni látszott a járvány, és jött az otthontanulás. Azt is hangsúlyozták, nem szükséges a tesztelés, nem a teszt gyógyítja majd az embereket, ősszel megkezdődött a pedagógusok tesztelése, most zajlik a közigazgatásban dolgozóké. Az ennél kisebb ellentmondásokat írjuk az operatív törzs tapasztalatlanságára, a tisztifőorvos fáradtságára, a nem egészen érthető munkamegosztásra, mint például az egészségügyminiszter–Covid-biztos–belügyminiszer trió között. Ehhez hozzájárulnak az ellentmondások a megbetegedések számáról, a kórházakban ápoltakéról, a halálozásokról. A bizalmi index igen a béka alsó feléhez van közel.

Ez nem magyar sajátosság, kelet-európai tapasztalat. A lengyeleknél az ország több mint fele nem kér a vakcinákból, ezért a kormány már kedvezményeket kínál: akik hajlandóak magukat beoltatni, nem kell többé karanténban lenniük, ha bárhonnan érkeznek haza, Lengyelhonban szabadon közlekedhetnek, nem érvényes rájuk a gyülekezési tilalom. Ez sem tűnt elég vonzónak, újabb kedvezményeken törik a fejüket mézesmadzag gyanánt az egészségügyisek. Nem jobb a helyzet Oroszországban sem, ahol már megkezdték az oltást, de lasszóval kell fogdosni az önfejűeket, akik nem hagyják, hogy jót tegyenek velük, nem akarják belátni, milyen biztonságban lesznek, ha miniszterelnökük a saját fejlesztésű Szputnikkal óvja az ő szeretett népét.

És persze bennünket, magyarokat is. Mert az ígért sokféle vakcinából egyelőre csak az oroszból van mintánk és pontos leírásunk, egyelőre csak azt tanulmányozhatják a magyar virológusok.

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago