Categories: Közélet

V-BUSZ – Mégis lesz csatlakozó bérlet

Mégis lesz csatlakozó bérlet – szigorított feltételekkel. Erről a veszélyhelyzet miatt elmaradt közgyűlés helyett döntött egy személyben a polgármester. A kormánydöntéssel kapott pénzt három cég kapja meg a napi működésére. Nem emelkedik a helyi közlekedés és a gyermekétkeztetés ára jövőre, a kormány pedig hárommilliárd forinttal támogatja a Balaton Bútorgyár egykori területének és a volt szakszervezeti székháznak a megvásárlását.

Zakar Csaba képviselő (DK –Szakszervezetek) nem volt elégedett Brányi Mária alpolgármesternek a csatlakozó bérletekkel kapcsolatos kérdésére adott válaszával, ezért újból levelet írt az alpolgármesternek:

Tisztelt Alpolgármester Asszony!

Figyelembe véve, hogy a V-Busz díjszabás módosítására vonatkozó előterjesztésben egy szó nem volt arról, hogy esetleges visszaélések lennének a csatlakozó bérletekkel, másrészt, ha esetleg lett is volna visszaélés, akkor erre nem a csatlakozó bérlet teljes megszüntetése a megoldás, a válaszát nem fogadom el! Ez az eljárás, hogy valaki/valakik miatt kollektívan büntetik a csatlakó bérleteket használók teljes közösségét, még az illiberális demokráciában is elfogadhatatlan! Kérem mielőbbi intézkedésüket a csatlakozó bérlet V-Busz díjszabásában történő visszaállítására.

Tisztelettel, Zakar Csaba

Időközben a V-Busz illetékesei is válaszoltak a képviselőnek:

Tisztelt Zakar Csaba Úr!

Köszönjük, hogy levelével megtisztelte Társaságunkat. Az abban foglaltak alapján az alábbiakról tájékoztatjuk: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének a 324/2020(XI.26) számú határozatában foglaltakat figyelembe véve, a V-Busz Kft. és az önkormányzat között megkötött közszolgáltatási szerződés 2020.11. 30. napján módosításra került. A módosítás értelmében az olyan díjtermékek, amelyek a működési tapasztalatok alapján alacsony darabszámban értékesíthetőek és fajlagosan magas a bekerülési költségük, kikerültek a termékek portfóliójából. Ilyen díjtermék a felmutatóra szóló csatlakozó éves bérlet, csatlakozó éves bérlet magánszemélyek részére és a csatlakozó havibérlet is. Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét!

Üdvözlettel, V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft.

Ezzel szemben Porga Gyula polgármester ma úgy döntött, jóváhagyja a mai előterjesztésben szereplő javaslatot, azaz a V-busz Kft. 2021. január 1-jétől hatályos díjszabását.

Eszerint:

    1. A felmutatóra szóló csatlakozó éves bérlet arckép nélküli, felmutatóra szól, és átruházható, tetszőleges kezdőnappal váltható, a jelölt kezdőnapon 00:00 órától a kezdőnap évét követő év azonos naptári nap 02:00 óráig érvényes kizárólag az 1-es, 3-as, 8-as és 21-es járatokon. A vásárlás előzetes írásos megrendelés alapján történhet.
    2. A csatlakozó éves bérlet magánszemélyek részére tetszőleges kezdőnappal váltható, a jelölt kezdőnapon 00:00 órától a kezdőnap évét követő év azonos naptári nap 02:00 óráig érvényes kizárólag az 1-es, 3-as, 8-as, és 21-es járatokon. a Volánbusz Zrt., vagy a MÁV-Start Zrt. által kiadott, általános és azonos időtartamra (évre) szóló bérletszelvénnyel (melynek induló- vagy célállomása Veszprém), valamint az arra jogosító igazolvánnyal együtt érvényes. az érvényességi idő alatt korlátlan számú utazásra jogosít. A V-Busz Kft. által kiadott csatlakozó éves bérleten a Volánbusz Zr.t-nél váltott bérletigazolvány számát, illetve a MÁV-Start Zrt. bérleten lévő igazolványszámot az utazás megkezdése előtt olvashatóan, javítás nélkül fel kell tüntetni a szelvény megfelelő rovatába. A bérletszelvényt az érvényességre jogosító távolsági bérlettel együtt felszálláskor és ellenőrzéskor fel kell mutatni, az ellenőrzést végző személynek kérésre át kell adni. Az érvényesített bérletszelvény másra át nem ruházható. A MÁV-Start Zrt. által kibocsátott arcképes igazolvánnyal, valamint a Volánbusz Zrt. által kiadott szabadjeggyel rendelkező utasok csatlakozó éves bérlet használatára nem jogosultak.

[stextbox id=”grey”]

A veszélyhelyzet miatt a decemberi közgyűlést is online bonyolították le. A közgyűlés további határozatai már olvashatók a város honlapján is:

A Magyar Kormány döntése értelmében Veszprém 1,380 milliárd forintot kap a város működésének támogatására. Ebből az összegből a VKSZ Zrt közüzemi szolgáltató, a Veszprémi Állatkert és a V-Busz Zrt. részesülnek még 2020-ban. Az összeg nem plusztámogatásként érkezik meg a cégekhez, hanem a napi működésüket segíti. Ez azt jelenti, hogy a 2021-es városi költségvetésből a cégek működési támogatása ezen összeggel csökkenni fog. Porga Gyula polgármester szerint a 2021. évi költségvetés összeállításánál ez óriási segítséget jelent az önkormányzatnak, hiszen 1,3 milliárd forinttal kevesebb lesz az összkiadása.

Szintén a kormánydöntés értelmében vonják vissza a helyi rendelkezést a jövő évre tervezett gyermekétkeztetési és tömegközlekedési díjemelésről. Mindkét szolgáltatás a 2020-ban kiszabott díjakkal működik tovább jövőre is. Aki már megvásárolta a szolgáltatásokat, az természetesen visszakapja a különbözetet.

A belvárosban régóta elhanyagolt, méltatlan állapotú terület megvásárlását 3,303 milliárd forinttal támogatja a Magyar Kormány. A polgármester ehhez hozzáfűzte: a Balaton Bútorgyár egykori területének és a volt szakszervezeti irodaház épületeinek megvásárlása régi vágya volt az önkormányzatnak, melyhez most megkapja a forrást az állam támogatásával.

[/stextbox]

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago