Gazdaság

ÜZEMANYAGÁR – A fele az államé

Az üzemanyagár már a nemzetgazdasági miniszter szerint is nagyon magas. Nagy Márton szerint 7−9 százalékkal drágábban tankolnak az emberek Magyarországon, mint a környező országokban – írja a Nyomtass te is!

– Jelenleg a benzinnél a lakosság az ár felét a költségvetésnek fizeti be. Ezzel a kormányzat rendkívüli módon kiforgatja az emberek pénztárcáját és megtakarítását – jelentette ki Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke.

A magas, 27 százalékos forgalmi adó és az év elején literenként 41 forinttal megemelt jövedéki adó mellett forgalomarányos adók, a kiskereskedelmi adó, az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) és a szénhidrogén-tárolás (MSZKSZ) terhei is beépülnek az árba. Külön kuriózum, hogy vannak olyan elemek, ahol az adót is megadóztatja a kormány, vagyis a jövedéki adóra még forgalmi adó is rakódik. Így akár 50 forinttal is magasabb lehet az üzemanyagár nálunk, mint a környező országokban.

A Nyomtass te is! további témái:

– A magyarok kivándorolnak, az ázsiaiak bevándorolnak. A 61 350 bevándorló külföldi állampolgárral szemben tavaly 35 650-en gondolták úgy, hogy elhagyják Magyarországot. A magyarok kivándorlása miatt 2010 óta összesen 105 ezer fővel csökkent hazánk népessége, ami Kecskemét lakosságának megfelelő létszám.

– Csalók a minisztériumokban. Elkészült a vádirat, amely szerint a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség több munkatársa összedolgozva többször is elintézte, hogy a számukra kenőpénzt fizető cégek nyerjenek az uniós pályázatokon.

– Így veheti el az állam a magáncégeket. Trükkös törvénnyel teremti meg a lehetőségét annak a magyar állam, hogy bármilyen cégre rátehesse a kezét, amelyik megtetszik neki. Úgy módosítanák a versenytörvényt, hogy az ezt felügyelő hatóság be tudjon avatkozni a vállalatok belső életébe.

– Melyik sajtó hazudik? A kormánypárti sajtó tavaly 22 helyreigazítási pert veszített el, míg a független szerkesztőségek csak 4-et. Összesen 35 keresetet nyújtottak be tavaly a kormánysajtó ellen sajtó-helyreigazítási, valamint képmáshoz és hangfelvételhez való jog megsértésével kapcsolatos ügyekben.

– Bárki jelentkezhetett Magyar Péter Tisza nevű pártjának európai parlamenti választási listájára. Végül több mint 500 jelölt közül választhatták ki a győzteseket az internetes szavazók.

– Közel 800 magyar fiatal nyerhet ingyenes európai vonatbérletet. Újabb pályázati kör nyílt meg április 16-án, amely április 30-ig tart. Ez idő alatt lehet jelentkezni az ingyenes jegyekre, amelyekkel a 18 éves nyertesek beutazhatják egész Európát.

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A friss lapszámot erről a linkről töltheti le.

Képünk illusztráció. Fotó: Pozsonyi Zita

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago