Categories: Közélet

ÜNNEP – Az ember nem változik, csak a díszlet

Franklin Pierce amerikai elnök 1855-ben felszólította a duvamis indiánokat, hogy adják el a földjüket, helyette egy kijelölt rezervátumban biztosítanak remek helyet számukra. Seattle indián törzsfőnök válasza a következő volt: A föld nem az emberé, hanem az ember a földé. Úgy gondolom, ennél pontosabban nem lehet leírni a hazaszeretetet, a haza szeretetét. Nem kívánok politizálni, mert szeretnék tiszta és igaz gondolatokat leírni nemzeti forradalmunk és szabadságharcunk kapcsán. A régiek sem voltak jobbak, mint a maiak, az ember nem változik, csak a díszlet más. Ám mégis, a XX. században történt egy szinte feneketlen mély törés, mely az embert elvitte, elűzte az életet adó anyaföldtől. A szó szoros és átvitt értelmében is. 

Innentől nincs megállás. A haza, a saját föld már nem megtartó erő. A mai magyar munkaképes lakosság körülbelül tíz százaléka külföldön dolgozik. A megkérdezett fiatalok nyolcvan százaléka képzeli el a jövőjét idegenben. Az okokat hosszan lehetne sorolni. A föld annyira összezsugorodott, hogy sokszínűsége eltűnőben. Pár évtized, és a régi épületeken, a természeti adottságokon kívül minden egyforma lesz. Kinek jó ez, kiknek a jólétét, jól létét segíti ez elő? Sokan sejtjük, kevesen tudják.

Egy esély maradt azoknak, akik szeretnék megőrizni az emberi lét sokszínűségét, az együvé tartozás élményét, a gyökerek erejének érzését: kapaszkodni a múlt örökségébe. Amíg 48/49 hőseire lesz, ki emlékezik, és az ünnepen a Szózatot és a Himnuszt nem gépből, de szívből énekli, addig van remény.

Hadd adjak hangot a varázsigének:

Hódolni kell e kor nagy szellemének.

Véges ne korlátoljon végtelent.”

(Szelestey László /18211875/ nemzetőr őrnagy)

Szelestey P. Attila

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago