Közérzet · 2022.07.21.

Brutális drágulások mellett nem kell tűzijáték

Soha ennyien nem írtak még alá petíciót a SzabadaHang felületén, mint amennyien kiálltak a tűzijáték leállítása mellett. Kevesebb mint két hét alatt több mint 150 ezren írták alá a petíciót az idei augusztus 20-i tűzijáték ellen! A petíció elindítói szerdán Veszprémben átadják az aláírásokat Ovádi Péternek.

A SzabadaHang szerint itt az idő cselekedni, és lépésre kényszeríteni a döntéshozókat. Első lépésként az aHang veszprémi és budapesti csapata július 27-én meglátogatja Veszprémben Ovádi Péter országgyűlési képviselőt és az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztost. A csapat a képviselő fogadóóráján adja át a petíciót, és vitatja meg a kormánybiztossal a tűzijáték ügyét.

Számos település vezetése – Sümeg, Pécs, Siófok, Szentes – az elmúlt napokban bejelentette, hogy nem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén. Fontosabb dolgokra is tudják költeni, tartalékolni az összeget a jelenlegi gazdasági helyzetben. Az aHang egy folyamatosan frissülő térképen gyűjtötte össze, hogy mely településeken nem lesz tűzijáték, hol nem is terveztek és hol mondták le a gazdasági helyzetre hivatkozva.


Ezzel csatlakoztak többek között Prágához, Amszterdamhoz, Tatához, Szentendréhez és Esztergomhoz, Veszprémhez, ahol már korábban nemet mondtak a „hagyományos” és rendkívül költséges, környezetszennyező tűzijátékra. Ezeken a településeken az idős emberek, gyermekek és állatok nyugalma érdekében csendes és kreatív megoldásokat találtak arra, hogy az ünneplés valóban mindenki örömére szolgáljon.

Az elmúlt években összesen 250 ezren kérték a tűzijáték eltörlését petíció aláírásával gazdasági, környezet- és állatvédelmi okok miatt. Számos civil állatvédő egyesület is támogatta az ügyet, köztük a Buksi Állatvédő Egyesület, a Vackoló Állatvédő Egyesület, a Békéscsabai Városi Állatvédők Közhasznú Egyesülete, a Noé Állatvédő és Kutyamenhely Alapítvány, valamint a Magyar Állatvédők Országos Szervezete (MÁOSZ)

Ezzel szemben a magyar kormány Európa legnagyobb tűzijátékát ígéri idén augusztus 20-án. A költségekről csak annyit árultak el, hogy 2021-hez hasonlóan idén is bruttó 1 650 000 000 forintot fizetünk csak a rakétákért. Tavaly az ünnepség összköltsége közel 12 milliárd forint volt.

Itt az idő cselekedni és lépésre kényszeríteni a döntéshozókat! A témáról ebben a cikkben is írtunk.

Fotó: Veszprémkukac archív


2 hozzászólás

  1. tjk szerint:

    Kérem, a nyugdíjasok hányadát adják oda nekünk. Mi boldogok leszünk durrogás nélkül is!

  1. 2022.07.27.

    […] Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosnak a tűzijátékot ellenző 175 ezer ember […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]