Közérzet · 2022.07.11.

Tűzijáték helyett gazdasági stabilitást!

Nem akarunk augusztus 20-i tűzijátékot! Tűzijáték helyett gazdasági stabilitást! – írja sajtóközleményében a SzabadaHang. Petíciójukat az augusztus 20-i tűzijáték megrendezése ellen három nap alatt több mint 34 ezren írták alá.

Íme a SzabadaHang közleménye:

Magyarországon napról napra drágulnak az alapvető élelmiszerek. Nő az infláció. Folyamatosan romlik a forint. A kormány a választásokat megelőző kampányidőszakban rengeteg pénzt osztogatott el, amelynek következtében most óriási a hiány az államkasszában. Újabb adókat vetettek ki, amelyeket az érintettek a lakosságra hárítanak át, és elkezdődtek a megszorítások is (pl. a diákhitel kamatának emelése).


Mindeközben a kormány idén is sok száz millió forintot költene augusztus 20-án tűzijátékra. Ahelyett, hogy az adófizetők pénzét egy igencsak környezetszennyező és drága mulatságra költené a kormány, fordítsák a gazdaság stabilizálására! Számos nemzetközi és hazai példát is láthatunk arra, hogyan helyettesíthetők a tűzijátékok. Legyen szó fényjátékról vagy fényfestésekről, mindegyik alternatíva kevesebb költséggel, jár és sokkal kisebb környezeti, ökológiai kárt okoz.

Az elmúlt években több petíció is indult a budapesti tűzijáték ellen, amely számos aspektusában világította meg az ügyet. Álljon most itt egy újabb érv, hallja meg a kormány: nincs olyan helyzetben a magyar gazdaság, hogy több száz milliót eldurrogtasson egy este alatt.

Miért fontos?

Ha a kormánynak valóban fontos a magyar gazdaság helyreállítása, akkor az adófizetők pénzéből finanszírozott tűzijátékot fordítsa a gazdasági válság okozta károk enyhítésére. Adja a szociális szférának, fejlessze az oktatást vagy a közegészségügyet. Egy olyan országban, ahol napról napra gyengül a pénz, miközben emelkednek az árak, nincs helye egy ilyen luxus látványosságnak.

Magyarország államalapítását tűzijáték nélkül is meg lehet ünnepelni büszkén és méltóságteljesen.
Mindezek mellett óriási károkat tud okozni az élővilágban egy akkora szabású tűzijáték, mint amit augusztus 20-án fel szoktak lőni. Számos madár, kisállat és házi kedvenc fizeti meg annak az árát, hogy emberek gyönyörködnek a „fellőtt milliókon”.

A SzabadaHang petícióját itt írhatja alá.


1 Response

  1. 2022.07.21.

    […] Itt az idő cselekedni és lépésre kényszeríteni a döntéshozókat! A témáról ebben a cikkben is írtunk. […]

[fbcomments]