Közérzet · 2023.05.10.

TÜNTETÉSEK SZERBIÁBAN – Az állami média és a populista hatalom ellen

Megrázták a tömeggyilkosságok Szerbiát: tízezrek tüntettek Belgrádban az erőszakot népszerűsítő állami média és a populista hatalom ellen. Kérdés, kitartanak-e az ellenzéki tüntetések? Aleksandar Vučić szerb elnök „békemenetet” hívott össze május 26-ára.

Belpolitikai válságot okozott Szerbiában a fiatalok által elkövetett két tömeggyilkosság. (Itt és itt írtunk róluk.) Több tízezren vonultak a parlament elé Belgrádban hétfőn, az erőszak és a populista kormány ellen tüntetve. Azzal vádolják az állami ellenőrzés alatt tartott médiát, hogy az erőszakot népszerűsíti. Követelik a működési engedélyük bevonását. Kérdés, hogy Szerbia szembenéz-e az elmúlt évtizedek „trash nagyszerb nacionalizmusával”? Átlátnak-e Vučić végtelenített mantráján („mi vagyunk a legszebbek, mégis minket gyűlöl a világ”) az emberek? – teszi fel a kérdést a horvát jutarnji.hr cikkírója.

A horvát lap cikkírója autokratának, pszichopatának nevezi Aleksandar Vučić rendszerét, amelyik szerinte Slobodan Milošević háborús bűnös, egykori elnök „memorandumán” alapszik. Bár ámokfutók mindenütt előfordulhatnak, a cikkíró egyenesen a szerbiai társadalmat teszi felelőssé a tragédiákért.


A legnagyobb balkáni beteg

„Szerbia a legnagyobb trouble maker Európában, a legnagyobb balkáni beteg, amelyik nem hagy fel a környező országokat destabilizáló politikájával”– állítja a jutarnji.hr. Majd hozzáfűzi, ezért ment ki 50 ezer ember tüntetni Belgrád utcáira.

tüntetések Szerbiában, TÜNTETÉSEK SZERBIÁBAN – Az állami média és a populista hatalom ellen
Megingatta a populista kormányt a két tömeggyilkosság, a 17 halott és 21 sérült. Fotó: Cropix

A tüntetések Szerbiában már szinte hozzátartoznak a városképhez. Belgrádban sokkal hevesebben, sokkal nagyobb igazságérzettel, sokkal gyorsabban indulnak meg tömegek, ha valami olyan történik, ami megrengeti őket. Ezt láthattuk az utóbbi 30 évben, így bukott meg a később Hágában népirtással, etnikai tisztogatással megvádolt szerb elnök, Milošević is.

Belgrádi “békemenet”

Nem tudni, mi lesz a mostani tüntetések vége. Már a népharag kirobbanása előtt, a háromnapos országos gyász végén lemondott az oktatási miniszter. Egy másik miniszter a tragikus színhely, a rossz emlékű belgrádi általános iskola lebontását helyezte kilátásba, de úgy látszik Szerbiában a népnek ez nem elég. Az ellenzéki hírportálok szerint a tíz éve hatalmon lévő elnök kapkod, érzi, hogy inog a lába alatt a talaj. Azzal vádolja az ellenzéket, hogy politikát kovácsol a tragédiákból. Május 26-ára ellentüntetést hívott össze, amit magyar mintára „békemenetnek” is nevezhetnénk.

tüntetések Szerbiában, TÜNTETÉSEK SZERBIÁBAN – Az állami média és a populista hatalom ellen
Vučić szerbiai elnök lemondását követelik. Fotó: Cropix

A szerbiai fiatalok által elkövetett, soha nem látott méretű vérengzések után azonnal több intézkedést is hoztak. Rövid határidőn belül le kell adni mindenkinek az engedély nélkül tartott fegyvereket. Az iskolákba rendőröket vezényelnek ki. Ez utóbbival kapcsolatban állítja az ellenzék, hogy ez tovább erősíti az állampolgárok ellenőrzését. Bekérték továbbá a problémás gyerekek listáját az iskolákból, amit aztán a pedagógusok tiltakozása, az emberi jogokra, személyi szabadságra való hivatkozás miatt lefújtak.

Az elnök első megszólalásában azonnal javasolta a kiskorúak büntethetősége alsó korhatárának 12 évre való csökkentését. Mint ismeretes, a belgrádi ámokfutó hetedikes diák, Kosta K. sietett lelőni az osztálytársait, mielőtt betöltötte volna a 14. életévét. Szerbiában jelenleg ez az alsó korhatár például a magyar vagy más európai törvényekkel szemben.

A vezető képen: tízezrek tüntettek Belgrádban a parlament előtt az erőszak ellen. Fotó: N1

Kép forrása: REUTERS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]