Kultúra

#tüneményesutazás – Képtelenek az érintésre

Leforgott a #tüneményesutazás, az első magyar játékfilm, amely a vírushelyzetről szól. Pontosabban árnyalja a Covid-helyzetet, miközben az emberi érintkezés és érintés problémáját tárgyalja. A film forgatókönyvíró-rendezőjével, Buvári Tamással beszélgettünk.

A 2020-ban bemutatott Magdolna című játékfilmje után a veszprémi Szeretfilm stúdió rendezője, Buvári Tamás leforgatta új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjét. A forgatás tavaly februárban kezdődött, és decemberben fejeződött be. A film főbb helyszínei a Balaton, Budapest és Bécs.

Miről szól a #tüneményesutazás?

– A szinopszis szerint az emberi érintésről, illetve annak hiányáról – mondja a rendező. – A disztópia egy olyan világban játszódik, amikor egy ismeretlen vírus képtelenné teszi az embereket arra, hogy egymást megérintsék. Anya, apa, fiú. Rajtuk, egy magyar családon keresztül szembesülünk a problémával. Velük keressük és találjuk meg a megoldást ebben a rendkívüli road movie-ban.

Kik voltak az alkotótársai?

– A főbb szerepekben Trokán Anna, Orbán Levente, Cservák Zoltán, Trill Zsolt, Kálid Artúr, Danis Lídia, Nagy Katica, Egyed Attila, Epres Attila lesznek láthatók. A veszprémi színészek közül Halas Adelaida, Pap Lívia, Egyed Brigitta és Máté P. Gábor vettek részt a forgatáson. A filmet Tóth Zsolt fényképezte, aki előző filmjéért, a Magdolna című játékfilmért operatőri díjat kapott a Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőr versenyen.

A képen balról jobbra: Trill Zsolt, Buvári Tamás és Orbán Levente

– A film az átlagosnál jóval kisebb költségvetésből készül. Ez milyen kompromisszumokra késztette önt?

– Az eredeti filmötlet egy nagyszabású sci-fi volt, az Európai Unió szétesésével, az Északi-Közösség elit territórium megalakulásával, egy érintéssel terjedő halálos pandémiával, épp csak a szemet el nem takaró arcmaszk viselésével. Ez az alaphelyzete egyébként a 2019 decemberében megjelent Nekem te vagy című regényemnek, amely az előbb vázolt közegben egy család történetével és egy fiú születésével foglalkozik. Nos, ezt a történetet szelídítettem jóformán kamaradarabbá, amiben egy háromtagú család kerül az eredeti ötlethez képest kissé átalakult helyzetbe, miszerint nem tudják megérinteni egymást.

Orbán Levente

Cservák Zoltán

Mesélne a film három főszereplőjéről?

– A filmkészítés rendkívül összetett alkotói munka. Vizualitás, zene, történet…, mindennek szépen kell működnie. Mégis kiemelném a színészeket, a főszereplőket, mert ismét nagyon izgalmas és inspiratív együttműködéseket volt lehetőségem megtapasztalni. Trokán Anna már a Szeretföldben bizonyította, milyen hiteles átváltozásokra képes, mennyire együtt gondolkodó és érzékeny. Ezúttal nehéz feladata volt, mert összevissza forgattunk egész évben, különböző állapotokat, időket, érzelmi helyzeteket, miközben azért el kellett jutnunk a forgatás során Á-ból B-be. Éreztem, bízik abban, hogy én jól átlátom, pontosan mikor mit kell játsszon, miközben egyik pillanatról a másikra mindent meg tudott csinálni, és végig nagyon lelkes volt. Örülök, hogy előző két filmünk után egy komplexebb feladatot tudtam neki adni és hogy bevállalt meredekebb dolgokat is. Orbán Levente általában kemény fiúkat, gengsztereket alakít filmekben, én legalábbis ilyenekben láttam. Saját rendezői feladatomnak tartottam, és élveztem is a kihívást, hogy egy változásokat megélő, széles érzelmi skálán mozgó, esetenként kemény, de elérzékenyülni képes férfit alakítson, aki hajlandó elindulni a befelé vezető úton, amin végül célba is ér. Remélem, tényleg célba ér, mármint a filmben. Levente sokat elemezte a karaktert, mindig volt saját véleménye, jó kis vitáink voltak, amik mindig a film érdekét szolgálták. Ő egyébként nagyon természetesen létezik a kamera előtt, lelkes, és addig csinálja, amíg úgy érzi, hogy jó nem lett. Nagyon jó hallani néha, amikor már a rendező és az operatőr is úgy érzi, megvan a felvétel, hogy a színész kéri, csináljunk még egyet. Nagyon lelkesítő, hogy ő még jobb akar lenni. A film kamasz főszereplőjét, a 16 éves Kolost Cservák Zoltán alakítja. Zoli elképesztően tehetséges, főnyeremény volt számunkra. Úgy létezik a kamera előtt, mint a legnagyobbak. Neki is bonyolult lelkivilága van a filmben. Elég nagy változáson megy keresztül. Erre nagyon kellett figyelni, hiszen a filmet februártól decemberig öt etapban forgattuk. Minden szempontból jól együtt tudtunk működni, tökéletesen értette a jeleneteket, hogy mivel mi a célunk, és parányi változtatásokra is képes volt a játékban. Megjegyzett temérdek instrukciót, miközben egy pillanatra sem zökkent ki a szerepéből. Nagyjából minden színésznek, akivel közös jelenete volt, leesett az álla. Remélem, hogy jól érzékeltem az előbb elmondottakat, és valóban hiteles alakításokkal találkozhatunk majd a vásznon!

Mikor láthatja a közönség a #tüneményesutazást?

– Jelenleg a képi utómunka zajlik. A tervek szerint nyárra készül el a film, aminek még csak munkacíme van, így még egy címadás is vár ránk.

A vezető képen Trokán Anna és Orbán Levente. Fotók: Zsolt Tóth

Átkelés a Balatonon
Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago