Kultúra

TORDY GÉZA – Isten vele, Jenő!

Aligha van olyan magyar nyelven beszélő, aki nem látta A kőszívű ember fiai című filmet, amelynek már hat évtizede hatalmas volt a sikere, ötven éve pedig folyamatosan a tv ünnepi műsorául szolgál. Az önfeláldozás példaképét Tordy Géza formálta emlékezetessé. Nagyszombaton 85 éves korában halt meg. Isten vele, Jenő!

Veszprém hatvan éve Tordy Géza szíve csücske volt. Akkor forgatták a városban Makk Károly bájos történetét Fűre lépni szabad címmel. A 22 éves színész szerelmével sétált a zegzugos vár alatti utcácskákon, andalogtak a mai városháza előtti téren, a vegyipari egyetemnél, az akkor még forgalmas Kossuth utcát járták a Makk Károly rendezte vígjátékban.

A néhány perces összeállítás kiváló dokumentum, szívesen ajánlom olvasóink figyelmébe. Tordy Géza azért szerette nagyon, mert kísérte életét. Amikor évtizedek múltán a Petőfi Színházban Szakonyi darabját állította színpadra, pihenésképp őrült léptekkel rótta az ismerős utcákat. Ott eresztett le, miközben rácsodálkozott a megújult helyekre, vagy épp bosszankodott a tönkre tett városkép miatt. Tihanyi nyaralójából gyakran ruccant át barátaival ebédelni, előszeretettel hivatkozott „veszprémiségére”.

A nagy idők nagy tanúit felvonultató pódiumbeszélgetés házigazdája: Varga Róbert újságíró

Hétköznapjait nem befolyásolta az általa alakított hősök sora, noha nagyszerű volt Klapka Györgyként, Görgeyként, Zrínyi Miklósként. Érdekes módon jó darabig ki nem állhatta, hogy mindenkinek a félszeg Baradlay Jenő jut róla eszébe.

Több interjúban is elmondta, mennyire zavarja, bosszantja, hogy 20 év után is Jenőként állítják meg az utcán. Noha a szerep után egyáltalán nem skatulyázták be, nemzetközi ismertségre is szert tett, Várkonyi Zoltán ezt követően minden nagy filmjébe meghívta, mégis tiltakozott az ifjú Baradlay hallatán. Nem akarta magát olyannak látni a vásznon, zavarba jött a helyzettől, úgy érezte, túl sok ponton találkozik személyisége Jenőével. Vidámabbnak, felszabadultabbnak hitte magát, vígjátéki szerepekre vágyott, önfeledt bohóckodásra. Csak akkor foszlottak el rossz érzései, amikor kedves barátja, Kállai Ferenc sóhajtotta egyszer, bár csak lenne egy szerep, amivel őt az ország azonosítaná.

Színpadon, filmen, tv-játékokban tragikus hősök hosszú sorát alakította. A rendezésben szabadabb lett a keze, nem véletlen, hogy Szakonyi és Molnár Ferenc írásait keltette életre a győri, a miskolci, a szegedi és a veszprémi társulatokkal. A pesti kőszínházak bezárultak előtte, csupán a Budapest Kamarában dolgozhatott. Mint ahogy a klasszikus szinkronban is. A magyar nézőknek évtizedeken át Tordy Géza hangján szólalt meg Gérard Philipe, Robin Williams, Robert De Niro, Jack Nicholson és Anthony Hopkins. 2019-ben kollégái díját is megkapta munkáiért. Egyhangú szavazataik alapján lett a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Kossuth-díjas művész. 

Mikorra megbékélt A kőszívű ember fiaival, elmesélte titkát is. Éjszaka néha arról álmodik, hogy Béres Ilona kedvesen megsimogatja az arcát: Isten vele, Jenő! Ő pedig fölszáll a hajóra…

Mi is így köszönünk el Tordy Gézától.

Vezető képünk forrása: YouTube/Magyar Művészeti Akadémia

Dallos Zsuzsa

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago