Categories: Közélet

TOP 500 – Lemaradunk

Veszprém megye továbbra is az alsó középmezőnyben dekkol a topcégek száma és eredményei alapján. Megjelent a hvg-nek az 500 legnagyobb magyarországi vállalat 2019-es adatait összegző toplistája. Igazából nincs nagy változás se országos, se megyei szinten. Országosan továbbra is a Mol, az Audi és az MVM a dobogós, utánuk nyomul a Mercedes és a Wizz Air Hungary, a Flextronics meg a Suzuki.

Ezek azok a cégek, amelyek egyenként 100 milliárd forintnál nagyobb pluszt könyvelhettek el tavaly, és nagy szerepük van abban, hogy az 500 legnagyobb magyarországi vállalat együttes árbevétele tavaly 9,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – derül ki a hvg elemzéséből. És ez a növekedés úgy sem kevés, ha levonjuk belőle a drágulás hatását.

Veszprém megyéből 13 cég szerepel az 500 legnagyobb magyarországi vállalat toplistáján összesen 1020 milliárd forint árbevétellel. Ezek a következők: 1. Continental Automotive Hungary Kft. (33.), 2. Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. (82.), 3. Nitrogénművek Zrt. (141.), Adient Mezőlak Kft. (168.), 5. Vöröskő Kft. (188.), 6. Yanfeng Hungary Kft. (219.), 7. Le Bélier Magyarország Formaöntöde Zrt. (287.), Napcsillag Kft. (313.), 9. Duvenbeck Logisztikai Kft. (423.), 10. Gallus Baromfitenyésztő Kft. (453), 11. Balluff Elektronika Kft. (456.), 12. MTD Hungária Kft. (466.), 13. Poppe+Potthoff Hungária Gépgyártó Kft. (492.).

Összehasonlításként nézzük, hogyan festenek a szomszédos megyék a hvg 500-as toplistáján: Fejér 25 cég 3128 milliárd forint árbevétellel, Komárom-Esztergom 22 cég 2416 milliárddal, Győr-Moson-Sopron 20 cég 4006 milliárddal, Vas 10 cég 727 milliárddal. Igazából Jász-Nagykun-Szolnokkal, Hevessel és Hajdú Biharral vagyunk pariban.

Azért ez nem tragédia. Jobban mondva nem ez a tragédia, hanem az, ami ezután következett: a 2020-as év a Coviddal.

Az igaz, hogy megyénk az alsó középosztályban dekkol, ami a toplistás nagy cégeket illeti. Sokszor megírtuk már, hogy nekünk nincs Mercedesünk, se Audink. Viszont van sok kis cégünk a turizmusban, vendéglátásban, a szolgáltató szektorban. Mert mi vagyunk a nyugis, szép vidék, ahol letelepednek azok, akik kiszállnak a globális pörgésből, mert elegük lett abból, hogy két végén égessék a gyertyát. Itt vesznek házat, itt építkeznek a szőlőhegyen, hogy benépesítsék gyerekekkel. Veszprém megye az oázis karnyújtásnyira Budapesttől, arról nem is beszélve, hogy interneten innen is minden elérhető.

A mumus tehát nem is annyira az óriáscégek hiánya a megye gazdaságában, hanem a Covid, ami miatt a turizmusnak, vendéglátásnak „kampó”, ahogy a miniszterelnök fogalmazott. Ebből van a legnagyobb baj. Hogy a dolgok irányítása egy év alatt hipersebesen, katasztrofális mértékben kicsúszott a kezünkből.

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago