Gazdaság · 2022.11.28.

Top 500: A rekordnyereségesek nem itt laknak

Ahogyan nagy árbevételű cégekkel, úgy Veszprém megye a nyereségrekorderekkel sem igazán dicsekedhet. A HVG Top 500 listájából kiderül, Tolnával és Zalával zárjuk a megyék rangsorát. A NER-biznisz azonban garantáltan virágzik a világjárvány és a háború ellenére is.

A HVG gazdasági, politikai hírmagazin folytatta Top 500 elnevezésű cégranglistájának a színre bontását. Az árbevétel után a nyereségesség szempontjából vizsgálta meg a cégeket. Veszprém megyéből a toplista felétől találni cégeket, úgy, mint a 77 Ing Vagyongazdálkodási Kft. (224.), Yanfeng International Automotive Technology Hungary Kft. (283.), Poppe + Potthoff Hungária Gépgyártó Kft. (339.), Napcsillag Kft. (408.), Chemark Növényvédőszer Gyártó Zrt.(450.), BMI Magyarország Kft. (volt Bramac) (486.).

Sereghajtók

A felsorolt toplistás Veszprém megyei cégeknek az összes adózott eredménye 23 milliárd forint. Veszprém megyétől rosszabban csak Tolna és Zala teljesített. Zalából csupán a ZÁÉV Építőipari Zrt. (97.) került fel a listára, amely egymagában 12,6 milliárd forint nyereséget produkált 2021-ben. A legeredményesebb megyék, úgy mint Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest jóval 400 milliárd forint fölötti nyereséget valósítottak meg. De például a Fejér megyei toplistás cégek összes adózott eredménye 274 milliárd forint, a Győr-Moson-Sopron megyeieké 211 milliárd forint, tízszer akkora, mint a Veszprém megyei.


Virágzó a NER-biznisz

A hvg.hu Akiknek nyerniük kell címmel megjelent elemzése külön kitér a világjárvány meg háború idején is virágzó NER-bizniszre. „A kormányfői kedvencek a legnagyobb nyereségűek toplistáján is terjeszkednek” – állapítja meg. A Top 500 eredményrekorderei sorában 49 olyat találtak, amelynek tulajdonosa a kormányfőnek lehet hálás a kirívó gazdagodásáért. A legtöbbször a miniszterelnök gyerekkori pajtásához, Mészáros Lőrinchez kötődő cégek neve bukkan fel. „A legnagyobb eredményt elérő 500 társaság közé került 18 Mészáros-közeli cég együttesen 151 milliárd forint nyereséget tehetett zsebre 2021-ben” – taglalja a HVG. Szépen fialt a neve alatt futó V-Híd Építő Zrt., amely a Budapest–Belgrád-vasút fő építőjeként ismert, nem különben a plakátkirály Publimont Kft., az Opus Global Nyrt., a Mészáros Építőipari Holding Zrt. és cégleányai, a Fejér-B.Á.L. Zrt., de szépen épülget az ország második legnagyobbjának szánt Magyar Bankholding Zrt. is.

Tekintélyes osztalékhoz jutott Garancsi István a néhai Andy Vajna halála után rejtélyesen megörökölt kaszinócégből, ahonnan még Orbán Viktor másik bizalmasát, Szalay Bobrovniczky-Kristófot is megilleti némi osztalék, bár májusban, honvédelmi miniszterré ütése nyomán ebből is, és az orosz Transmashholdinggal közös GanzMaVag International Kft.-ből is kiszállt. Tiborcz István BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt.-je 12 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet.

Egyébként az elemzés szerint mind az 500 toplistás cég átlagon felül teljesített. Az abszolút győztes az energiaszektor – ám csak a tavalyinál is rettenetesebb tavalyelőtti évhez viszonyítva – állapítja meg az elemzés.

Vezető képünkön a Budapest–Belgrád-vasútvonal egy részlete. Forrás: https://hungarytoday.hu/budapest-belgrade-railway-line/


[fbcomments]