Gazdaság · 2022.11.15.

Megyei csúcscégek: Lássuk, miből élünk!

Veszprém megyében a helyzet változatlan – mondhatnánk a HVG frissen megjelent sikerlistája alapján. A gazdasági, politikai hírmagazin évente megjelenteti a legnagyobb árbevételű magyarországi csúcscégek toplistáját. Ezen megyénk őrzi helyét az alsó középosztályban.

Nem szabad lebecsülni megyénk gazdasági szereplőinek teljesítményét, amit ezekben a zord időkben is képesek voltak növelni mintegy 10 százalékkal az előző évhez képest. Még akkor sem, ha tudjuk, hogy a 2021-es eredményben az árnövekedés is erősen benne van, hiszen minden drágul. Sőt, az is, hogy igazából a depressziós 2020-as év volt a viszonyítási alap.

Megyei csúcslistások

Annak ellenére tartották meg a Veszprém megyei csúcscégek az ország gazdaságán belüli helyüket, hogy ketten is kiestek a versenyből. Az egyik, a nemesvámosi székhelyű MTD, amely megszüntette a magyarországi gyártást. A másik cég, amit hiába keresünk a friss toplistán, a veszprémi székhelyű Vöröskő Kft., pedig a közzétett eredményük alapján itt lenne a helyük. Talán azért maradtak ki, mert a társaság 2021-ben átállt a naptári évtől eltérő üzleti évre.


2021-ben a Veszprém megyei csúcscégek összes árbevétele 1160 milliárd forint volt, a 2020-as 1062 milliárdhoz képest. Idén 11 cég hozta össze ezt az eredményt, tavaly pedig 13. Toplistásaink eredményességi sorrendben a következők: Continental Automotive Hungary Kft., 2. Valeo Auto-Electric Magyarország Kft., 3. Nitrogénművek Zrt., 4. Valeo Siemens eAutomotive Hungary Kft., 5. Adient Mezőlak Kft., 6. Napcsillag Kft., 7. Yanfeng Hungary Kft., 8. Le Bélier Magyarország Formaöntöde Zrt., 9. Balluff-Elektronika Kft., 10. Gallus Baromfitenyésztő Kft. és 11. Duvenbeck Logisztikai Kft.

Családi vállalkozások megyéje vagyunk

Ebbe a felsőházba megyénkből új cégnek nem sikerült felkapaszkodnia. Ez van, hiszen a balatoni, bakonyi környezet nem a nagyiparra, inkább a turizmusra, kézművességre, gasztronómiára, IT-re, tudásközpontok létrehozására predesztinálja szűkebb pátriánkat. Ez a fejlesztési stratégia szerint így is marad. A kis családi vállalkozások megyéje vagyunk.

Ennek megfelelően a környező dunántúli megyéknek sokkal több a toplistás nagy cége. Ahogyan a HVG legfrissebb számában olvasható: Fejérben 24-gyel, Komárom-Esztergomban 21-gyel, Győr-Moson-Sopronban 20-szal dicsekedhetnek. De viszont Vasban, Zalában, Somogyban, Tolnában, Baranyában sokkal kevesebb van. Kelet-Magyarországon Borsod-Abaúj-Zemplén hasít 20 toplistás céggel, köztük olyanokkal, mint a BorsodChem, Mol, Bosch, Waberer, Borsodi Sör. Középen Budapest és Pest fényévekre megelőz minden más országrészt és a kecskeméti Mercedes-Benz miatt nagyon jól áll Bács-Kiskun megye is.

A világjárvány és energetika – íme a nyertesek

„Az ágazatok versenyében az energetika végzett az élen, 59 százalékos (nominális) növekedéssel. A második az ugyancsak a világjárvány utáni konjunktúrát és annak árnövelő hatását meglovagló vegyipar, a harmadik pedig a Wizz Air talpra állásának köszönhetően a közlekedés” – olvasható az országos összegzésben. De az építő-építőanyag-ipart sem kell sajnálni. „A Szíjj László Duna Aszfalt Zrt-je, Garancsi István Market Építő Zrt-je, meg persze Mészáros Lőrinc érdekeltségei által reprezentált ágazat sikere aligha független attól, hogy ezen a piacon az állam a legfőbb megrendelő. Az Orbán-kormány pedig, mint tudjuk, a válságban sem hagyta magukra az embereket – legalábbis a miniszterelnök embereit” – tér ki a magyar specialitásra a HVG.

Vezető képünkön: a legnagyobb árbevételű cég megyénkben a Continental Automotive Hungary Kft. A 37. helyen áll a HVG országos toplistáján


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]