Categories: Közélet

TOLERANCIA – Tanuljunk harmóniát a balinézektől!

Otthon havazik, itt trópusi nyár van. Otthon dübörög a választási kampány, itt csönd van és nyugalom. Otthon mérgezett szó-nyilakkal gyilkolják egymást a magyarok, itt mosolyognak az emberek. Otthon gyűlölködés van, itt elfogadás.

Bárcsak hazavihetnék belőle egy országra valót a gurulós kofferemben! De lassan már több szállítórepülőnyi térfogat se lenne elég, hogy semlegesítse a politikát és a közbeszédet egyaránt elborító mocskot.

Balin, Nusa Dua sokcsillagos szállodáinak közelében létezik egy épületegyüttes, ami sehol másutt a világon nem lehetne, csak itt, az Istenek szigetén. Ahol az embereknek születésüktől a halálukig az a hitük szerinti rendeltetésük, hogy a világ egyensúlyának megtartásán munkálkodjanak. Jó és rossz erők, magasság és mélység, fény és sötét – ezek az ellenpólusok örökös harcban állnak egymással, és a mérleg hol erre, hol arra billen. Az ő dolguk az, hogy segítsék a jót és megbékítsék az ártó szellemeket, ezáltal megteremtsék azt a harmóniát, amiben az isteneik és ők is jól érzik magukat.

Puja Mandala – két szanszkrit eredetű szó, dicsőítést, tiszteletet, illetve kört, ez esetben talán inkább a kör által szimbolizált teljességet jelenti. Így nevezték el azt a 2,5 hektáron felépített épületegyüttest, ahol szorosan egymás mellett sorakozik öt különböző vallás temploma. Balról jobbra haladva a Masjid Agung Ibnu muzulmán mecset, a Maria Bunda Segala Bangsa katolikus, a Vihara Buddha Guna buddhista, a Jemaat Bukit Doa protestáns és a Pura Jagatnatha balinéz hindu templom.

A vallási komplexum felépítését az 1990-es évek elején a nemzeti kormány kezdeményezte, a „Bhinneka Tunggal Ika”, vagyis az „Egység a sokféleségben” elvét hangsúlyozva. A 250 milliós lélekszámot is meghaladó, hatezer lakott szigetet számláló, muszlim többségű, de azon belül rendkívül sokféle népességű és nyelvű Indonéziában ez a jelmondat nem pusztán szóvirág, hanem a megmaradás záloga. Az állami tulajdonú Bali Tourism Development Corporation által adományozott területen épültek fel a templomok, szinte egymáshoz támaszkodva, vállt a vállhoz vetve. Puja Mandalát az akkori vallásügyi miniszter adta át 1997-ben, azóta is mindegyiket látogatják a hívek és persze a turisták is.

Balin, Indonéziának ezen az alig 6000 négyzetkilométeres kis szigetén mindössze 4,3 millió ember él. A muszlim hitű ország itteni lakosainak 93 százaléka a balinéz hindu vallást gyakorolja, a muzulmánok aránya 5,2, a keresztényeké 1,2, a buddhistáké 0,6 százalék. Persze itt se volt mindig béke, a sziget történelme során sok százezren estek áldozatul a hatalmi harcoknak, és a 2002-es kutai diszkórobbantás halottjait se lehet soha elfelejteni. A terrorcselekményben 202 fiatal veszítette életét, és a sérültek száma is kétszáz fölött volt. Három év múlva ugyancsak Kutát, majd Jimbarant célozták meg az öngyilkos merénylők, de szerencsére „csak” néhány áldozatot sikerült magukkal vinniük. De Puja Mandala ennek ellenére, vagy talán éppen ezért felemelő szimbóluma annak, hogy a béke és a harmónia az emberiség megmaradásának nélkülözhetetlen feltétele, és kizárólag rajtunk múlik, hogy vallási, politikai hovatartozástól függetlenül képesek vagyunk-e megteremteni.

(A galéria bármelyik fotóra kattintva kinyílik.)

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago