Közélet

TISZTA VÍZ – Felelőtlenség, gazemberség!

Sajtótájékoztatót tartott ma két veszprémi önkormányzati képviselő és a Márkói Tiszta Víz Mozgalom a márkói murvabánya bejáratánál. Arra kérik a veszprémieket, álljanak melléjük és a civil fellépés erejével segítsenek megakadályozni egy súlyos környezetkárosítást, ami az ivóvizünket veszélyezteti.

Tavasszal adtunk hírt sok tonnányi ismeretlen eredetű, vegyes összetételű hulladék illegális lerakásáról a márkói dolomitbánya területén. A bánya tulajdonosának hulladéklerakásra ugyan nincs engedélye, de hulladékhasznosításra vonatkozó tervei igen. Az általa felkért szakértő előzetes vizsgálati dokumentációjában a kormányhivatal semmi kivetnivalót nem talált. A jóváhagyó határozatukat ugyan némileg módosították, de ez nem nyugtatja meg a környéken élőket. Ők Márkó, Bánd, Herend és Veszprém egészséges ivóvizéért aggódnak.

Albert Péter, Erdősi Ferenc, Csejtei Imre, Hartmann Ferenc és Katanics Sándor

Hartmann Ferenc veszprémi képviselő interpellációval élt az önkormányzat júniusi közgyűlésén, de a felvetését Porga Gyula polgármester „túldimenzionált problémának” minősítette. A mai sajtótájékoztatón Hartmann Ferenc ezt határozottan visszautasította. Jelezte: nyomást fognak gyakorolni a városvezetésre, hogy folytasson tárgyalásokat az illetékesekkel, kövesse az ügy fejleményeit, érje el, hogy az önkormányzat beavatkozó félként vehessen részt az engedélyezési eljárásban és a következő közgyűlésen vegye napirendere a tervezett márkói hulladékhasznosító kérdését.

– Hét méterrel a fedetlen karszt fölött létesülne a hulladékhasznosító, ahová a helyiek szerint jelenleg is engedély nélkül hordják a senki által nem ellenőrzött szemetet. A bányatulajdonos jogtalanul hivatkozik rekultivációs tevékenységre, azt ugyanis csak a bányaművelés befejezése után lehet megkezdeni, szigorú előírások szerint. Veszprém polgármestere súlyosan alábecsüli ezt a problémát! – jelentette ki a képviselő.

(Itt ajánljuk olvasóink figyelmébe vezető képünket, amelyen festékes(nek látszó) vödör, (talán) neoncsövek, egy nagy füles műanyag láda, szőnyegek, gumiabroncsok és a kép bal alsó sarkán a fatábla alatt hullámpala is felismerhető.)

Katanics Sándor a gyulafirátóti városrész képviselőjeként arra figyelmeztetett, hogy a rátóti és a veszprémi lakosok nincsenek képben, ami az őket fenyegető veszélyt illeti. Arra kérte a sajtó jelen lévő képviselőit, hogy a nyilvánosság erejével segítsenek felrázni a közvéleményt. Emlékeztetett rá, hogy a kormányhivatal úgy hozta meg a jóváhagyó határozatát, hogy a Bakonykarszt Zrt.-től nem kért véleményt. Pedig a civilek megkeresésére született állásfoglalás egyértelműen fogalmaz: „A társaság szakembereinek véleménye szerint a bányagödör hulladékhasznosítási tevékenységre történő átminősítése kockázatot jelent a térség karsztvízbázisaira nézve, ezért azt nem támogatják.”

A bányagödör bejárata, ahol mostanra több tonnányi, illegálisan lerakott hulladékot fed „jótékony földtakaró”

A vezető politikusok nem reagáltak

– A Márkói Tiszta Víz Mozgalom vezető politikusokat is megkeresett, de a többségük válaszra sem méltatott bennünket – mondta Erdősi Ferenc, a civil összefogás egyik vezetője.

Aláírásgyűjtéssel, fórumok szervezésével mostanra talán elérték az ingerküszöböt, de nagyon fontos lenne, hogy a távolabb élők is felismerjék: veszélyben az ivóvizük.

– A herendi kút vize már most kifogásolható, a bándi kút hozama apadóban. Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy ami van és egészséges, azt megőrizzük. Az ivóvíz semmivel nem helyettesíthető – tette hozzá.

Csejtei Imre, a Márkói Tiszta Víz Mozgalom másik vezetője elkeseredetten magyarázta, hogy a dolomitnak semmiféle szűrőképessége nincs. Ami beszivárog, az akadály nélkül halad a felhasználási helyek felé.

– Ide az elkövetkező 22 évben 1 millió 600 ezer köbméter, nagyjából kétmillió tonna hulladékot akar a elhelyezni a bányatulajdonos másik, hulladékhasznosítással foglalkozó cége. Mindenféle mechanikai védelem nélkül, és a kormányhivatal határozata szerint ez így jó, így helyes! Ekkora felelőtlenséggel mi még nem találkoztunk! Feltehetően ott is szakemberek ülnek, így ez csak tudatos lehet! Gazember módon járt el a kormányhivatal! – fogalmazott, cseppet sem palástolva a dühét.

Végül arra kért mindenkit, értessék meg a veszprémiekkel, hogy számukra ez sokkal súlyosabb probléma lesz, mint a bándiaknak.

– Remélem, sikerül megértetniük az ott élő hatvanezer intelligens emberrel, hogy mi az ő vizüket is védjük – mondta végül.

Albert Péter szintén a civilek képviseletében arra figyelmeztetett, hogy a bánya területén úgy lett lerakva elképesztő mennyiségű illegális hulladék, hogy a bányagödör nincs kibélelve. A környezetében nincsenek figyelőszondák telepítve, így fogalmunk sincs, hogy mit iszunk.

A sajtótájékoztatót követően Hartmann Ferenc eljuttatta szerkesztőségünkbe azt az indítványt, amit a mai napon nyújtottak be Porga Gyula polgármesternek a hét ellenzéki képviselő aláírásával. Ebben a téma közgyűlési napirendre vételét és megtárgyalását kérik Márkó, Bánd és Herend polgármestereinek részvételével.

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago