Categories: Közélet

TÉL – Egyeztették a feladatokat

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság koordinációs értekezletre hívta a rendkívüli téli időjárás kezelésében és elhárításában részt vevő társszervek képviselőit. A megbeszélésen a rendvédelmi szervek mellett többek között a közútkezelő, a szeretetszolgálatok és a mentők képviselője is részt vett.

 A megjelent szakembereket Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató köszöntötte. Hangsúlyozta, Veszprém megye természeti veszélyeztetettsége szempontjából a téli időjárás kihívást jelent, a földrajzi környezet, adottságok alapján feltételezhető, hogy a rendkívüli téli időjárás nagyobb veszélyt, terhelést jelent a lakosság számára, mint máshol. Fontos az egyes szervezetek zavartalan együttműködése, hogy szavatolják a megyében élők biztonságát.

Vízi Ottó tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő összefoglalta az igazgatóság operatív munkaszervének feladatait és működési elveit. Kitért arra, mennyire fontos a kiemelt kockázati helyszínek felmérése, ismerete, a melegedő helyek biztosítása és üzemeltetése, valamint a közlekedésben felmerülő fennakadások hatékony kezelése.

A katasztrófavédelem és az operatív elhárításban együttműködő szervezetek szerint a megelőzés a legfontosabb a téli, előre nem látható helyzetek kezelésében is, vagyis, hogy már a probléma kialakulása előtt megtörténjenek a szükséges útlezárások és a lakosságot célirányosan tájékoztassák arról, hogy a veszélyes utakat milyen módon tudják elkerülni.

A téli felkészülés és felkészítés hosszú folyamat, ami a közútkezelő téli járműveinek gépszemléjével kezdődött. A téli időjárás szempontjából kritikusnak minősített útszakaszok ellenőrzését a katasztrófavédelem már elvégezte. Felhívták a veszélyes áruk szállításában érintett gazdasági szervezetek figyelmét a szállítójárműveik téli időjárásra való felkészítésére, a szállításra vonatkozó szabályok fokozott betartására, a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek üzemeltetőinek figyelmét pedig a veszélyes technológiák téli időszakban történő biztonságos használatára.

A főfelügyelő hangsúlyozta azt is, hogy a beavatkozáshoz szükséges készletek, valamint a raktárkészletek rendelkezésre állnak. A meteorológiai előrejelzések már 24–48 órával az esemény előtt jelzik annak bekövetkeztét a megyékben, a járásokra vonatkozó riasztások pedig az esemény előtt fél-három órával érkeznek. Hasznos segítség a veszélyes helyzetekben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság okostelefonokra és táblagépekre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető mobilalkalmazása, a VÉSZ.

A katasztrófavédelem szakemberei után az együttműködő szervezetek képviselői is beszámoltak az operatív munkában való részfeladataikról, a saját tevékenységük során alkalmazott elvárásokról és eljárásrendről.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago