Kultúra

TÁNCFESZTIVÁL – Világszínvonalú lesz

– Világszínvonalú lesz az idei A tánc fesztiválja! Mindenkinek ajánlom: nézze meg a fesztivál honlapján az előadásokat bemutató kisfilmeket, mert azok a produkciók esszenciái! Megmutatják, milyen csodák várnak a közönségre – mondta a táncfesztivál sajtótájékoztatóján Szabó György, a rendezvény tanácsadója.

A 25 éves A tánc fesztiválja történetéről Vándorfi László fesztiváligazgató mesélt. Az összművészeti fesztivált még a Petőfi Színház égisze alatt indította el Vándorfi László és Krámer György koreográfus 1998-ban. Azt megelőzően hat éven keresztül minden évben volt egy műfajában hasonló előadás a színházban, így volt mire alapozni a kezdeményezést. Három évvel később, a frissen alakult Pannon Várszínházban folytatták a fesztiválszervezést. Vándorfi László három évvel ezelőtt kérte föl Horváth Csaba koreográfust, hogy legyen a rendezvény művéseti vezetője. Az Európa Kulturális Fővárosa projekt által felkarolt fesztiválok között azonnal ott volt a táncfesztivál is. Idén a 10. Színházi Olimpia három előadás támogatását vállalta fel.

– Elindítottuk a stafétát is – folytatta az igazgató. – Ezzel szeretnénk hidat képezni a városban megrendezett különböző fesztiválok és az azoknak helyszínt adó intézmények között.

A kortárstánc a legnyitottabb műfaj a társművészetek irányába

A jubileumi fesztiválon, amely május 15. és 21. között zajlik Veszprémben, nyolc külföldi és 14 hazai produkciót láthat a közönség. A programot Szabó György és Horváth Csaba állította össze.

– Az elmúlt 25 évben majdnem minden táncfesztiválon részt vettem mint táncos, vagy koreográfus – emlékezett vissza Horváth Csaba. – Állítom: a kortárstánc a legnyitottabb műfaj a társművészetek irányába, és ezt az idei fellépők is bizonyítani fogják. Az EKF támogatásának köszönhetően idén nagyon erős lesz a nemzetközi mezőny. A közönség a miénkétől eltérő gondolkodású, kultúrájú előadóművészekkel találkozhat. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni: a kortárstánc nem egy elitista műfaj: mindenkihez szól. Ezt bizonyítják azok az előadások is, amelyeket Veszprém utcáin és terein láthat majd a közönség. És nemcsak azok. A Hangvillába, az Agórába és a Pannon Egyetemen is várjuk a közönséget. A táncprodukciókon kívül koncertekkel, például Lajkó Félixével.

Az idei táncfesztivál zsűrijének elnöke Pongor Ildikó, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, Kiváló és Érdemes Művész, az Operaház örökös tagja, mesterművész, a Halhatatlanok társulatának tagja. A zsűri tagjai: Fuchs Lívia egyetemi docens, tánctörténész és tánckritikus, Zsótér Sándor, Kossuth-díjas rendező, Kerekes Blanka fuvolaművész, a Zürichi Zeneművészeti Egyetem docense. Európa nagyszínpadainak meghívott szólistája. Zürichi és nemzetközi zenei versenyek zsűrielnöke, kuratóriumi tag, M. Tóth Géza, Oscar-díj jelölt, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer és Hegyeshalmi László festőművész, grafikus.

A sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Szabó György, Kozma András, Németh Rajmund, Horváth Csaba, Vándorfi László és Greksza Kincső, a fesztivál háziasszonya

Miet Warlop, a belga csoda

– Világszínvonalú lesz az idei A tánc fesztiválja! Mindenkinek ajánlom: nézze meg a fesztivál honlapján az előadásokat bemutató kisfilmeket, mert azok a produkciók esszenciái! Megmutatják, milyen csodák várnak a közönségre – lelkendezett Szabó György, a rendezvény tanácsadója.

A Trafó menedzser-igazgatója többek között a belga Miet Warlop ikonikus előadására hívta föl a figyelmet:

– Miet Warlop nem táncos, hanem képzőművész, és mára annyira felkapott, divatos lett, hogy egész Európában versengenek érte a fesztiválszervezők. Nekünk annak köszönhetően sikerült „megcsípnünk”, hogy időben elkezdtük a szervezést.

A város utcáin, terein – ingyenes előadások

Május 14-én, a fesztivál nulladik napján a Forte társulat A helység kalapácsa című előadását tekinthetik meg az érdeklődők a Hangvilla nagytermében. Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen az e-mail-címen lehet: pannonjegy@gmail.com. Ezen a napon délutántól kezdve akad majd látnivaló a városban. A Kossuth utcán 15 órától a TrappTop Flotta csapata mutatja be A Nap és a Hold elrablása című darabját. 17 órától a Kabóca Bábszínház tart majd előadást Nyakigláb artisták a porondon címmel. A fesztiválon nem csak az ifjúság kap betekintést a táncművészetbe, hiszen a szervezők meghívták Mészáros Máté A távolság mechanikája – Közös tér című előadását is, amit május 16-án lehet megtekinteni a Hangvilla előtti téren. Május 19-én 16 órától, szintén a Kossuth utcán a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mutatják be helyspecifikus darabjukat, a Lordok táncát. Május 20-án 17 órától a Hangvilla előtti téren Goda Gábor és az Artus Hajótöröttek című előadását láthatják kicsik és nagyok.

A fesztiválon bemutatott szabadtéri előadások ékköve egyértelműen a Compagnie Belova-Iacobelli társulata Sisypholia című darabja lesz. Sziszüphosz mítoszából kiindulva egy különös bábalakot képzelhetünk el, akinek fő kellékeleme egy gigantikus, ruhákkal teli labda, melyet a Kossuth utcán görget végig, bevonva a járókelőket is a darabba. Az előadást kétszer, május 16-án és 17-én is 16 órától tekinthetik meg az érdeklődők.

A vezető képen a Sisypholia című előadás részlete

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago