Kultúra

TÁNCFESZTIVÁL – Rövid lesz, de tartalmas

A Pannon Várszínház által szervezett TÁNC XXVI. Nemzetközi Kortárs Fesztivál, azaz a táncfesztivál idén a korábbinál rövidebb lesz, de remek előadásokkal.

A táncfesztivál jelenéről és jövőjéről Vándorfi László fesztiváligazgató, a programokról Horváth Csaba művészeti igazgató beszélt a minapi sajtótájékoztatón.

A TÁNC Fesztiválja Veszprém független színházának, a Pannon Várszínháznak évenkénti rendezvénye. 26 esztendeje a magyar kortárs táncművészet versenyszerű találkozója, Veszprém kiemelt fesztiválja. 

– Az utóbbi három év konszolidáltabb volt a táncfesztivál esetében, mint a korábbiak – mondta Vándorfi László. – A fesztivál villámgyorsan megjelent a nemzetközi porondon. Már keresnek bennünket Magyarországról és külföldről is. Tavaly, az Európa Kulturális Fővárosa évében harminc programmal léptünk a közönség elé. Ez volt az eddigi leggazdagabb programévünk. Továbbra is őrizzük a táncfesztivál összművészeti jellegét. Több helyszínen várjuk a közönséget május 25-e és június 2-a között.

– A legrégebbi fesztivál a városban, és a műfaj legrégebbi fesztiválja Magyarországon – hangsúlyozta Horváth Csaba. – Előadásainkkal a legfiatalabb generációtól minden réteget megszólítunk. A 2–5 éveseknek szól a Góbi Rita Társulat Ül, áll, fekszik című előadása. A táncfesztivál nyitóelőadása a Szegedi Kortárs Balett Lánglelkűje. Lesz táncfilm-vetítés is.

A fesztivál szakmai zsűrijének tagjai: Pongor Ildikó, a zsűri elnöke, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, Kiváló és Érdemes Művész, az Operaház örökös tagja, mesterművész, a Halhatatlanok Társulatának tagja, Fuchs Lívia tánctörténész és kritikus, egyetemi docens, Hegyeshalmi László festőművész, grafikus.

A táncfesztivál teljes programja erre a linkre kattintva érhető el.

A vezető képen jelenet a Szegedi Kortárs Balett Lánglelkű című előadásából. Fotó: Tarnavölgyi Zoltán/Szegedi Nemzeti Színház

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago