Categories: SzórakozásKultúra

TÁNC – Ide hazajárnak az alkotók

A sorrendben 21. táncfesztivált május 22. és 26. között rendezik meg idén, ezt megelőzően pedig a tánc világnapján, április 29-én is érdekes programok várják a kortárstánc kedvelőit.

A két rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón először Stohl Luca táncos, műsorvezető, a fesztivál háziasszonya mutatkozott be.

Hálás és boldog vagyok, hogy megtalált engem ez a feladat – mondta. – A fesztivál közel egyidős velem, no jó, inkább a húgommal, és óriási dolog, hogy egy ilyen rendezvény immár 21. alkalommal várja a közönségét. Ezúttal sokat beszélgetünk majd az alkotókkal, mert fontosnak tartjuk, hogy a közönség minden kérdésére választ kapjon, megértse az alkotók szándékát.

Huszonegy évvel ezelőtt mi rendeztük, akkor még a Petőfi Színházban az országos színházi fesztivált, majd két héttel később az első táncfesztivált – emlékezett vissza Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója. – Azóta ide hazajárnak a táncosok, koreográfusok. A legtöbb előadást a Hangvillában láthatja a közönség, de két rendhagyó helyszínt is bekapcsolunk. A nyitónapot az Agórába és az Agóra előtti térre tervezzük rendhagyó előadásokkal, azért, hogy bebizonyítsuk: a műfaj nem a kevesek művészete. Másik nem megszokott helyszínünk az inotai Béke Művelődési Ház, ahová rendszeresen viszünk színházi előadásokat is.

Nagyon fontos számunkra, hogy a táncfesztivál bekerült az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatba és hogy rendezvényünk országos szinten is minősített fesztivál – vette át a szót Krámer György, a fesztivál művészeti vezetője. – Hadd legyek büszke: tényleg nagyon sokat dolgoztunk ezen a projekten!

Kásler Miklós épp tegnap jelentette be, hogy hivatalossá vált: 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa – mondta Mészáros Zoltán, az EKF-et koordináló Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. – Az EKF-projekt egyik feladata, hogy kitalálja: hogyan vonjon be olyan rétegeket egy művészeti ág élvezetébe, amely számukra megfejthetetlen, élvezhetetlen, a kortárstánc pedig pont egy ilyen műfaj. Szerintünk oda kell vinni a kultúrát, ahonnan nem mennek el az emberek ilyenfajta rendezvényekre: a Haszkovóra, kistelepülésekre. Fontos feladat az is, hogyan lehet bevonni a fogyatékkal élőket ilyen kezdeményezésekbe, ebben pedig élen jár a Pannon Várszínház. Harmadrészt pedig azt kell kitalálnunk, hogyan tudunk segíteni az európai együttműködésben.

Krámer György kiemelte: nagyon lényeges, mi fog történni 2023-ban, amikor Veszprém Európa kulturális fővárosa lesz, de szerinte ennél is fontosabb az odavezető út, az, hogy milyenné válunk 2023-ra, ezért fordul a fesztivál a fiatal alkotók – a Pannon Várszínház, a fesztivál rendezője szinte elsőként csatlakozott a kezdő alkotókat támogató Imre Zoltán Programhoz – és a fiatal közönség felé.

A Rajtad áll/Up to you című előadás egy pillanata

A XXI. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó előrendezvénye lesz április 29-én a Hangvillában a tánc világnapi program. Ezen a napon kora délután a Frenák Pál Társulat művészei foglalkoznak sérült gyerekekkel, majd a helyi tánccsoportok fiataljaival, este pedig fiatal koreográfusok mutatkoznak be a Hangvilla színháztermében. Ez utóbbi nyilvános esemény lesz, amelyre várják a veszprémi közönséget. Két előadást láthatnak majd a nézők: Simkó Beatrix és Csuzi Márton Rajtad áll/Up to you, illetve Horváth Nóra és Ivanov Gábor Beat című produkcióját. Mindkét előadás az Imre Zoltán Program támogatásával jött létre, és Krámer György szerint a program által támogatott előadások legjobbikai.

Egy mozdulat a Beatből

A május 22-én kezdődő táncfesztivál fellépői között lesz Gergye Krisztián, Ladányi Andrea, a Frenák Pál Társulat, a Duda Éva Társulat, a Közép-Európa Táncszínház és sokan mások. A részletes programra időben felhívjuk olvasóink figyelmét.

A produkciókat idén is zsűri értékeli majd, és a fesztivál ideje alatt fogja eldönteni, milyen díjakat ítél oda, de nem marad el a közönségdíj sem: a fesztivál szervezői számítanak a közönség aktivitására. Május 26-án, vasárnap lesz egy nyilvános vita a fesztiválról, amelyre várnak minden érdeklődőt, és a szervezők szeretnék, ha a közönség minden egyes előadás után kérdezhetne az alkotóktól.

A zsűri tagjai: Jorma Uotinen finn táncos, koreográfus és előadóművész, a Kuopio Táncfesztivál művészeti vezetője, Ladányi Andrea Liszt Ferenc- és Harangozó Gyula-díjas táncművész, Érdemes művész, Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója, M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Hegyeshalmi László festőművész, grafikus, a Veszprémi Művészetek Háza igazgatója és Kerekes Blanka, veszprémi származású fuvolaművész, a Zürichi Zenei Verseny elnöke.

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago