Categories: Közélet

SZÓLÁSSZABADSÁG – A trágárság vállalhatatlan

A félegyházi tanárok azt tették, ami a szakmájuk lényege: tiszteletben tartják diákjuk véleményét, és nem féltek a rájuk zúduló kommentektől amiatt, hogy figyelmeztették, a trágár beszéd semmivel sem indokolható.

Most találta meg valaki az interneten, s járta végig a hírportálokat (tizennégyet számoltam) a még decemberben Kecskeméten szervezett tüntetést követő facebookos posztolás:

Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium vezetősége és tantestülete tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás és a politikai hovatartozás szabadságát. Azonban elhatárolódik a rendezvényeken bármely tanulónk által képviselt méltatlan retorikai stílustól, és kommunikációtól.”

Példamutató, amiért és ahogyan elhatárolódott a kecskeméti tüntetés után egyik diákjuk felszólalásától a gimnázium vezetősége és tantestülete, amikor Nagy Blanka negyedikes diákjuk felszólalására reagált. Nem azt kifogásolta, hogy felszólalt a tüntetésen, hogy tiltakozását fejezte ki, még csak nem is a mondanivalójával nem értenek egyet. Pedagógusként úgy vélik, a trágár beszéd vállalhatatlan.

Forrong az ország, legalábbis annak egyik fele. Sokan érzik úgy, hogy változtatni kellene a dolgok menetén, de eddig nem nagyon hitték, hogy lehet is. Most mintha megtört volna a jég, jó néhányan bíznak a változásokban, de azért még hezitálnak, miképp nyilvánítsanak véleményt. Többeket elriasztanak az elszabadult indulatok annak ellenére, hogy a tüntetők követeléseivel egyet értenek. Óvnák az utcán menetelőket – attól tartanak, a nagy vehemencia nem hozza meg a várt eredményt, s inkább a másik oldal malmára hajtja a vizet.

Az Ország Házában elhangzó durvaságokat nehéz tolerálni. A diáklány lendületes temperamentummal és egyértelműen fogalmazott. Feltehetően a tüntetőknek és az olvasóknak sincsenek kétségei arról, dühös beszédében kit nevezett f@sznak. Ám a félegyházi tanárok szerint akkor sem adekvát (a helyzetnek megfelelő, oda illő) a trágár beszéd. Ezt később a budapesti tüntetésen az érettségire készülő Nagy Blanka is megerősítette a vele készített interjúban.

dallos zsuzsa

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago