Categories: Kultúra

SZOBORAVATÁS – A transzcendencia és az evilág határán

A szoboravatás mindig egy közösség ünnepe, életjele, amikor felajánlja az általa uralt tér egy darabkáját valami fontosnak: esztétikumnak, gondolatnak, reménynek, veszély elleni védelemnek – mondta Navracsics Tibor, az Európai Unió biztosa Szent Mihály szobrának avatásán, az Óváros téren.

Veszprém városának közössége erős közösség. Számos olyan értékkel büszkélkedhet, ami közadakozásból született. A veszprémi polgárok nem várnak segítségre, hanem kiállnak a nekik fontos ügyekért, eltervezik és megvalósítják azokat. Madarassy István szobrászművész munkája Szent Mihályt, a védelmezőt, a főszékesegyház és a város védőszentjét állítja a polgárváros középpontjába. Oda, ahol az egyházi intézmények által képviselt transzcendencia és az evilág találkozik. Rápillantva jusson eszünkbe, hogy ma jólétben és biztonságban élhetünk, de ez nem örökké tart és nem is csak rajtunk múlik. Ám ha a saját közösségünkben megteszünk mindent a megőrzésükért, azzal sok veszélyt elháríthatunk – fogalmazott Navracsics Tibor.

Brányi Mária alpolgármester arról a tíz évvel ezelőtti elhatározásról beszélt, amikor az egyházzal közösen úgy döntöttek, hogy a régi szokáselemekből építkezve felélesztik a Szent Mihály-napi búcsú hagyományát. Az emberek hamar megszerették és várják a szezonzáró őszi vásárt, valamint a búcsúhoz kapcsolódó egyházi, családi és kulturális programokat. Ezer éve már, hogy az itt élőknek Szent Mihály arkangyal a fő oltalmazója. Tiszteletének ápolásában jelentős lépés a szoborállítás, amiért külön köszönet illeti Nagy Károly apátkanonok atyát, aki a kezdeményezés élére állt és fáradhatatlanul dolgozott a megvalósulásáért.

Nincs eredmény áldozathozatal nélkül – hangsúlyozta Nagy Károly, a Szent Mihály-bazilika apátkanonoka, majd így folytatta: – Mindenért meg kell küzdeni ma. A békéért, a családért, a hűségért, a munkahelyért, a természetért. Ezt a szobrot azzal az üzenettel szeretném átadni a városnak, az érseki tartománynak, a magyar népnek és Európának, hogy küzdjetek, mert baj van. Ebben segítsen minket bátorságával, hősiességével és kitartásával az égi seregek vezére, Szent Mihály arkangyal!

S. Bonnyai Eszter

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago