Közélet

SZÍNHÁZKERT – A gazdátlanság brutális jelei

Régen sétáltam már errefelé, ezért is lepett meg ennyire a Színházkert végtelenül lepusztult állapota. Veszprém tüdejében alig maradt zöld felület, ellenben épült trafó, parkoló, a közepében összeeszkábáltak két ideiglenes vécéépületet.

A szomszédságukban szemeteskonténerek éktelenkednek és ki tudja milyen funkciójú faházak. Továbbá szanaszét építési törmelék látható.

Mintha az út másik oldalán épülő Szent Miklós-szeg „felvonulási területévé” változtatták volna ezt a régi városi parkot. Miért kell ezt így csinálni, hogy miközben felújítják az Erzsébet-ligetet, tönkremegy a Színházkert? Már az elhanyagolt, feltört, bevezető út is gazdátlanságra utal.

Nem értem, ki adhatott engedélyt transzformátor elhelyezésére az Egyetem utca felőli bejárathoz, az Erzsébet-ligettel szemben?

Ha elindulunk befelé a parkba, lebetonozott parkolón akad meg a tekintetünk. Előtte egy ledöntött kandeláber várja sorsa alakulását. Jobbra egy kígyószerű fekete cső emelkedik ki a domboldalból. Majd ha egyszer felújítják a színházat, akkor eddig kihozzák az épületet, vagy mire készülnek? Csak találgatni lehet. Látott már valaki a Színházkertre vonatkozó átalakítási tervet? Mit szólnak hozzá a városlakók, a környezetvédők?

A szökőkút a női akttal régóta nem működik. Halmozódik körülötte a szemét. Talán ezért is találták valakik alkalmasnak a területet két vécé elhelyezésére éppen ide, tulajdonképpen a park szívébe. A lehető leglátványosabb helyre. Nem nyilvános vécé, használni nem lehet, nincs kilincs az ajtókon. Az egyiken azt írja: Személyzeti WC. A másikon tábla figyelmeztet: kamerával megfigyelt terület. Na lám! A nagy testvér szemmel tart? És közben nem látja ezt a disznóólat? Vagy látja, csak nem szúr neki szemet?

Pedig a Színházkert valamikor egy elegáns promenád volt azoknak, akik szerettek sétálni kint a zöldben a két meghatározó kulturális épület, a Veszprémi Petőfi Színház és a könyvtár között.

Van itt, Veszprém város tüdejében még két ormótlan konténer és két idepottyantott faház. Az egyik pont eltakarja a Petőfi-szobrot, és az olvasható rajta, hogy jegyiroda. Kiköltöztették a Veszprémi Petőfi Színház jegypénztárát az épület elé? Kíváncsi lennék rá, hogy miért? Senki nem látja, hogy milyen rettenetesen fest ez a faház a Medgyaszay-stílusú, jellegzetes, századfordulós épület előtt?

És ha ez nem lenne elég, akkor ott a rettenetes sátor is a bejárat előtt. El nem tudom képzelni, hogy milyen célt szolgál? Ha továbbmegyünk kifelé a Színházkertből, fel a lépcsőn, ott is a romlás, elhanyagoltság jelei. Ha a Regina Mundi-templom felé kanyarodunk, akkor pedig arra a tisztásra érünk, ahol még korábban kivágtak egy csomó fát.

Brutális gazdátlanság. Eltűntek az andalgásra, meditálásra alkalmas barátságos, intim kis zugok. Nincsenek már olyan fák, bokrok se, amiket nézhetnénk a magunk gyönyörűségére. Jó, tudom, tél van. De két nap múlva elkezdődik 2023, amikor Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa! Főépítész, tájépítész mikor sétált errefelé?

A szerző fotói december 29-én készültek

Bartuc Gabriella

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago