Kultúra

SzeretFilm – Anyaföld, Kékszalag és Szekérrel…

A veszprémi SzeretFilm Stúdió hamarosan egy játékfilm és két dokumentumfilm gyártását kezdi meg.

Az Anyaföld című játékfilm és a Szekérrel a földi paradicsomba című dokumentumfilm előkészítése pillanatnyilag is zajlik. A Kékszalag című dokumentumfilm forgatása folyamatban van. A stúdió legújabb munkáját, A másik érintése című játékfilmet az idei veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon láthatja a közönség.

Anyaföld és Szekérrel a földi paradicsomba

1948. január 13-án a herendi vasútállomásról indultak el azok a vasúti szerelvények, amelyek a Veszprém megyében élő (márkói, bándi, herendi) német nemzetiségi magyar állampolgárokat szállították Németország területére. A Bakony vidéki németek kitelepítésének 75. évfordulóján számoltak be a stúdió vezetői az évfordulóhoz kapcsolódó új filmjeikről.

Buvári Tamás rendező

Az Anyaföld című játékfilm és a Szekérrel a földi paradicsomba című dokumentumfilm az év elején kezd forogni Buvári Tamás rendezésében. A filmek a magyarországi német nemzetiségiek kálváriáit dolgozzák fel, különös tekintettel a Veszprém megyei családok kitelepítésének történeteire.

A Szekérrel a földi paradicsomban című dokumentumfilm a bándi Mádl család exodusáról szól, amikor a II. világháború után másfél évig Ausztriában, Salzburg mellett tartózkodott a család, majd visszatértek Veszprém megyébe. A külső és belső utazást bemutató film jelen párhuzama a Bándon épülő Mádl Ferenc Emlékház megszületésének követése. Ily módon két történetet is láthat a néző, amelyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Németek kitelepítése egy archív fotón

A SzeretFilm stúdió 2017-es megalakulása óta nagy figyelmet fordít a helyi érintettségű és a történelmi témájú filmek készítésére. A 2017-ben bemutatott Szeretföld című filmjük részben a 2014-es ukrajnai háború menekültjeinek történetét vitte vászonra. 2020-ban bemutatott Magdolna című filmjük Bódi Mária Magdolna 1945-ben tett vértanúságának történetét mutatta be. A másik érintése című játékfilmjük pedig az egyik első játékfilm, amely a magyarországi vírushelyzetet dolgozza fel különleges, egyedi hangvétellel, balatoni helyszíneken. Ez utóbbi film premierje a 2023-as Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz Veszprémben.

– Az Anyaföld egyértelműen szerelemprojekt, egy újabb erős vállalása a stúdiónak – mondta Buvári Tamás a filmek herendi beharangozó sajtótájékoztatóján. – Különlegessége, hogy a film celluloidra fog forogni, nem digitális technikával készül. Az nem csak drágább, de bonyolultabbá is teszi a filmkészítést, ugyanakkor varázslatosabb moziélményt lehet vele elérni. A film megtörtént események alapján, három történelmi időszakban mesél majd el egy-egy személyes hangvételű történetet, melyek középpontjában a haza elhagyása áll. Tekintélyes alkotói és szereplői gárdával készül.

Az Anyaföld és a Szekérrel a földi paradicsomba című filmek országos szponzorációban valósulnak meg, a filmek főtámogatói a Szeretfilm Stúdió Egyesület, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmlaboratórium, az Origo Filmstúdió, az Interword Kft., illetve magánbefektetők és civil szervezetek. Az Anyaföld című játékfilm jelentős támogatója egy müncheni székhelyű kulturális alapítvány, továbbá a stúdió koprodukciós pályázatot nyújt be az Eurimage nemzetközi szervezethez. A filmek várhatóan 2024 második felére készülnek el.

Kékszalag

A stúdió új dokumentumfilmje, a Kékszalag szintén helyi témájú film, hiszen a klasszikus balatoni vitorlásversenyről, a csapatoknak a versenyre való felkészüléséről, a hajók és a legénység életéről, a vitorlázás és a Balaton szeretetéről mesél különleges látásmódjával. Rendezője Ladányi János, aki egyben a film vezető operatőre.

A Kékszalag a magyar vitorlázás ünnepe. Európa leghosszabb tókerülő és a Balaton legnagyobb vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A versenyt az a hajó nyeri, amelyik a Balatont leggyorsabban vitorlázza körbe a Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Keszthely–Balatonfüred útvonalon.

Ladányi János rendező, operatőr a Kékszalag forgatásán

A dokumentumfilm négy hajótípus felkészülését, versenyzését követi végig, a leglassabbaktól a győztesig. Bemutatja a Balaton legszebb, legjellegzetesebb tájértékeit a vízről nézve.
Megjelenik benne a szövetség szervezőmunkája, a vitorlásfesztivál sokrétűsége. A Kékszalaghoz tavaly látványos összefoglaló, pilotfilm készült, felvillantva az alkotók alaposságát és a vitorlásfilmek készítésében szerzett rendkívüli tapasztalatát, egyedi látásmódját.

Az alkotást a balatoni vitorlázás emblematikus szereplői támogatják, illetve a stúdió pályázatot nyújt be a Nemzeti Filmintézet televíziófilmes pályázati kiírására.

A vezető képen egy kocka A másik érintése című filmből. A fotón Trokán Anna és Orbán Levente. Forrás: szeretfilm.hu

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago