Közélet

Szerbia elzavarta a Rio Tinto bányavállalatot

A tömeges tiltakozások nyomására a szerb kormány elzavarta a Rio Tinto bányavállalatot, visszavonta a bányatröszt minden engedélyét – jelentette be Ana Brnabić miniszterelnök. Környezetvédők attól tartanak, az áprilisi választások után Vučićék átengedik kínai befektetőknek a lítiumbánya nyitásának lehetőségét.

A szerb kormányfő bejelentése ellenére, hogy pontot tettek a Rio Tinto ügy végére, a környezetvédők nem álltak le Szerbiában. Ma is tüntetnek Loznicán és környékén. A vasárnapra Belgrádba, a Száva központ elé tervezett mega-tiltakozást azonban lemondták.

A környezetvédők és a lakosság hónapokig tartó heves tüntetéssorozatának nyomására a szerb kormány csütörtökön úgy döntött, visszavonja a Rio Tintót érintő engedélyeket. A brit-ausztrál óriáscég nem nyithat lítiumbányát a nyugat-szerbiai Jadar-völgyben. Az összeesküvés-elméletek gyártói szerint ezzel vág vissza az ország „nemzeti hőse”, Novak Ðoković teniszsztár ausztráliai meghurcoltatásáért és kiutasításáért. Környezetvédők viszont attól tartanak, hogy az április 3-ai szerbiai választások után – amennyiben Aleksandar Vučić államelnök és pártja marad kormányon – az ország vezetői átengedik a lítiumbánya nyitási lehetőséget kínai befektetőknek. Bár erről egyelőre szó sincs.

A tervezett bányaterület. Fotó: riotinto.com

– Teljesítettük a környezetvédelmi tüntetések kéréseit, és véget vetettünk a Rio Tintónak Szerbiában. Befejeztük. Vége – monda a szerb kormányfő. – Nem félünk a Rio Tintótól.

Szakértői körökben elkezdődött a számolgatás: mennyibe fog ez kerülni Szerbiának. Egyes becslések szerint eddig mintegy 200 millió dollárt ruházott be az előkészületekbe a brit-ausztrál bányatröszt, sőt: egymilliárd euróról is beszélnek.

A Rio Tinto részéről eddig senki nem nyilatkozott a fejleményekről. Korábban azzal érveltek, hogy a lítiumbánya terve megfelel a legmagasabb szintű környezetvédelmi követelményeknek és az új bánya jelentős gazdasági és társadalmi fejlődés motorja lehetett volna Nyugat-Szerbiában.

A Jadar-völgyi lakosság viszont minél előbb szeretné elfelejteni a Rio Tintót és a bányatröszt Jadar-projektjét.

Korábban itt, itt és itt írtunk a témáról.

A kép egy korábbi szerbiai, a Rio Tinto elleni tüntetésen készült. Fotó: euronews.com

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago