Közélet

Szerbia: „Elcsalt” választások

Ennyire nyílt manipulációt nem láttam egyik korábbi választáson sem: fénymásolt szavazólapok, azonosítatlan szavazók szállítása buszokon Szerbia fővárosába a környező országokból – nyilatkozta a sajtónak az egyik nemzetközi megfigyelő.

A jelek szerint a győztes kormánypárt a nemzetközi megfigyelők jelentése és a választások után megkezdett ellenzéki sztrájk ellenére lenyomta Szerbia torkán az „elcsalt” előrehozott általános választásokat. Néhány fővárosi körzetben megismételték ugyan a decemberi 17-i szavazást, és „nikom ništa” – ahogy arrafelé mondani szokás azt, hogy „nincs itt semmi látnivaló”. Már csak a romokat kell eltakarítani, és minden mehet tovább. Ugyanazok kormányoznak tovább, akik eddig is, Aleksandar Vučić szerb államfő pártja, a SNS (Szerb Haladó Párt) által vezetett „Szerbia nem állhat meg” elnevezésű szövetség maradt hatalmon.

Enyhítenék a jelentést

A nova.rs hírportál diplomáciai körökből megtudta, hogy Aleksandar Vučić, aki látványos barátságot ápol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, most azért lobbizik, hogy a nemzetközi megfigyelők enyhítsenek az Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) írt zárójelentésen.

Nemzetközi megfigyelők a szerbiai választásokról. Súlyos szabálytalanságokat észleltek. Fotó: N1

Ám a német megfigyelők hajthatatlanok. Németországban a kormánypártok támogatják a nemzetközi megfigyelőket abban, hogy a teljes jelentést tegyék közzé anélkül, hogy kihagynák azokat a kulcsfontosságú részleteket, amelyek szükségesek a helyzet megértéséhez.

„Brüsszeli forrásunk szerint az ODIHR zárójelentésének megjelenéséhez közeledve egyre erősödik az egyes országok nyomása, hogy ne tegyenek közzé mindent, amit a külföldi megfigyelők választási szabálytalanságként észleltek.” A nyomásgyakorlás azon országok részéről érkezik, amelyekkel a szerbiai kormánypárt és Aleksandar Vučić szerb elnök szoros kapcsolatban áll – írja a hírportál.

Belgrád, 2023. december 24. Fotó: Filip Stevanović/Anadolu via AFP

Mi kényelmetlen Vučićnak?

Az ODIHR missziójának – egy nappal a választások után, december 18-án – megjelent előzetes jelentése szerint a szerbiai választásokat súlyos szabálytalanságok, közpénzekkel való visszaélés, az ország elnökének, Aleksandar Vučićnak a médiadominanciája, negatív kampánya és a megfélemlítés jellemezték.

Vezető fotó: Szerbia sötétségben – hirdeti a transzparens

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago