Categories: Kultúra

SZÉKI PATKA-DÍJ – Felhívás fiatal, pályakezdő publicistáknak

Hetven éve, 1948, július 23-án született Széki Patka László költő, aki már tizedik esztendeje nincs közöttünk. A költő özvegye, Fábián Judit és a Művészetek Háza Veszprém által alapított Széki Patka-díj elnyerésére harmadszor hirdetnek pályázatot, ezúttal fiatal, pályakezdő publicistáknak.

Széki Patka László lírai életműve mellett az Észak-Dunántúl kulturális, művészeti életének jelentékeny személyisége, aki a régió tehetségeinek segítésében elévülhetetlen érdemeket szerzett. Versei, az életében követett értékrend, műveltsége, felkészültsége, tájékozottsága, emberi érzékenysége mind-mind indokolták azt, hogy emlékének életben tartására díjat alapítsanak.

A kettős évfordulón harmadszor hirdetnek meg pályázatot fiatal, pályakezdő publicistáknak, igényes képzőművészeti írások készítésére. A pályázat kiírói ezzel azt az örökséget kívánják tudatosítani az utókorban, hogy Széki Patka László művészettel kapcsolatos tevékenységének szerves része a vizuális művek befogadását segítő, értelmező írásainak szép számú sorozata.

A pályázat meghívásos, de ha valakinek felkeltette az érdeklődését, és meghívás nélkül is jelentkezik rá, akkor bővülhet a pályázók köre. A pályázatra felkért szerzőknek három, már nyomtatásban vagy digitális formában megjelent, így szakmai megalapozottságában visszaigazolt publicisztikai (irodalmi, színházi vonatkozású, illetve más művészeti ágból vett témájú) írással kell alátámasztania elkötelezettségét, amely biztosítéka lehet annak, hogy pályázatának nem csak előzményei vannak, de ilyen típusú írásaira a továbbiakban is számítani lehet.

Maga a pályamű szóljon egy, a Művészetek Háza Veszprém valamely kiállítóhelyén a pályázati időszakban látogatható tárlatáról, annak valamely részletéről, műről, műcsoportról, az adott kiállítás egyes műveinek lehetséges egymással kapcsolódó összefüggéseiről, esetleg kapcsolódásairól más művészeti ágakkal. (A pályázati írás elkészítéséhez előzetes egyeztetés után szakmai segítséget ad a pályázat kiírója.) A pályamű legalább 4800 karakter terjedelmű legyen!

A pályázat további feltétele a regisztráció, amelyet e-mailben szükséges beküldeni augusztus 9-éig az arthouse@arthouseweb.hu címre. Ez az értesítés tartalmazza azt, hogy a felkért személy élni kíván a pályázati felkérés nyújtotta lehetőséggel és a megadott határidőig pályaművét (ilyen értelemben vonatkozó publikációs listájával kiegészítve) elküldi a fenti regisztrációs címre. A regisztráció természetesen azt is jelenti, hogy a pályázó az általa kiválasztott kiállítást, kiállításokat térítésmentesen látogathatja. Pályázati határidő: szeptember 9.

A pályázat résztvevői a Széki Patka-díj elnyerésért vállalkoznak e megmérettetésre. A kiíró ezért neves szakértőkből álló bírálóbizottságot állít fel, amely a beküldött írásokat értékeli, dönt a pályázat nyerteséről, illetve a második és harmadik helyezettről.

A Széki Patka-díj tartalmazza azt a bronz műtárgyat és oklevelet, melynek alkotója Péter Vladimir, Munkácsy-díjas ötvös- és tervezőművész, az Iparművészeti Egyetem tanára, a díjnyertes pályázat honoráriumát (pénzjutalmat), publikációs lehetőséget a Vár Ucca Műhely című irodalmi folyóiratban, könyvjutalmat.

A zsűri értékelése az összes pályázót figyelembe veszi. Ennek értelmében a zsűri a díjnyertes mellett további, minősített helyezéseket is kiad. Ezek a helyezések szintén olyan elismerések, amelyek publikációs lehetőséget nyújtanak az erre érdemesített műveknek, szerzőiknek, valamint a pályáztató őket is könyvcsomaggal jutalmazza.

A pályázat eredményét az ünnepélyes díjátadó keretében október elején hozza nyilvánosságra a kiíró. Az eseményre minden pályázó meghívást kap.

További információ: Művészetek Háza Veszprém – Kilián László, kilianlaszlo@arthouseweb.hu, 20 994 8411.

[stextbox id=”black”]

Széki Patka László:

záróra

arénák mélyén hold-mosoly

víz színén áradó csillagok

látom ellobbanni a szerelem tük-

rét Isten lelakatolja a Napot

[/stextbox]

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago